torsdag 29 mars 2012

Annie Lööf fablar om ingångslöner – borde satsa på förnybart istället

Läser i bladet att centerledaren Annie Lööf fablat om ingångslöner. Konjunkturinstitutets hypotetiska resonemang och siffror använder hon som vore de siffror över något som faktiskt har skett. En ren och skär lögn med andra ord. Det arbetsmarknadspolitiskt fina i kråksången med låga ingångslöner ska med denna lögn bevisas är tanken. Hon får rött ljus i SvD:s faktakoll. Det imponerar nog inte på väljarkåren.

Centerpartiet borde istället blåsa liv i sin gamla profil som miljömedvetet borgerligt parti och som kärnkraftsmotståndare. De skulle då dessutom kunna kombinera denna miljöprofil med genuint fräscha idéer för att skapa jobb. Lööf skulle då kunna peka på faktiska siffror från Tyskland där satsningen på förnybar energi har skapat tusentals nya arbetstillfällen. Marknaden där har fördubblats sedan 2004 och det modiga tyska beslutet att skrota kärnkraften kommer naturligtvis att driva på utvecklingen ytterligare. Om detta står inte så mycket att läsa i etablerade media. Det får man gräva fram i bloggarsfären, närmare bestämt på Supermiljöbloggen där Lorentz Tovatt framhållit detta.

Det framställs alltid som att hela Sverige kommer att gå under om kärnkraften läggs ned. I Tyskland har man däremot en offensiv inställning och har fått igång en kraftigt växande arbetsmarknad inom förnybar energi på kort tid. Där riskerar nu Sverige att hamna långt efter. Det är egentligen ganska märkligt. Att Centerpartiet inte lyfter fram en sådan satsning som en frontfråga är också ganska märkligt. En satsning på utveckling av förnybar energiproduktion är något som kan locka fram verkligt entreprenörskap – som ju brukar vara så poppis hos Centerpartiet – och skapa nya, meningsfulla och viktiga jobb för tusentals personer. Förutom att det dessutom underlättar för oss att ställa om från olje- och kärnkraftsberoende.

Men istället kommer Lööf dragande med låga ingångslöner och tar till fabricerade sanningar för att försöka övertyga om att det skulle vara en framgångsrik jobbpolitik. Nej, här ger jag ett fräscht tips till Centerpartiet. Överge det där tramset med ingångslöner och ungdomslöner och titta istället på det stora grannlandet i söder. Där finns verkliga, faktiska siffror som visar riktiga ökningar av jobbtillfällen i en viktig sektor som hela världen förr eller senare kommer att vara tvungna att satsa på. Tyskarna ser ut att bli ledande. Sverige däremot ser ut att bli ifrånsprunget. För här är politikerna fullt upptagna med att sänka löner.

Är det inte dags att vakna nu, Annie!? Förresten, väck Löfven också!


Andra bloggare om Centerpartiet och regeringens misslyckade jobbpolitik:

http://martinmobergsblogg.blogspot.se/2012/03/om-foljderna-av-idetorkan-hos.html

http://hogbergstankar.blogspot.se/2012/03/det-saknas-naring-till-jobbpolitken.html

http://schlaug.blogspot.se/2012/02/hej-liberal-del-1-har-har-ni-ocksa.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar