onsdag 14 mars 2012

Fukushima kokar ännu

Min dotter är febrilt sysselsatt med att lära sig asiatiska språk. Det är synd att hon inte kommit längre med japanskan för då hade hon kanske kunnat hjälpa mig. Det är väldigt lite av de japanska mediernas rapporter om Fukushima och det kontaminerade området som sipprar igenom den här språkbarriären till Väst. Det är sällan vi får höra hur läget egentligen är. De dramatiska bilderna av reaktorer som exploderar har fallit i medieskugga och knattrande geigerräknare är väl inte lika spännande kanhända. Men jag såg i alla fall en intressant artikel i Fria Tidningen där just japanska tidningar citerades. Enligt Fukushima Minpo har mer än 30 procent av barn som testats utanför evakueringszonen knölar i sköldkörtlarna. Nästan en av tre alltså. Japan Times rapporterar stor oro bland läkare och medicinska experter över radioaktivitetshalten utanför evakueringszonen. På ett sjukhus där man gör helkroppsundersökningar med geigerräknare noterar man ibland 100.000 klick i minuten i barnkläderna som scannas. Intill Tjernobyl evakuerades människor som bar på sådana halter radioaktivitet.

Jag hade nog själv kopplat av lite tanken på härdsmältan men faktum är ju att det är tre sådana som är på väg ned genom den inneslutande betongen. Kylningen når inte in i betonginneslutningen.

Trots detta är det många som med förnyad kraft börjar prata om kärnkraften som framtidens energilösning. I DN kunde vi nyligen läsa att vissa, Folkpartiet, till och med motarbetar arbetet med att få fram förnybara energikällor. Jan Björklund bör kanske ta en tur till Japan nu när han vilat ut sig en stund efter besöket i Palestina. Om folk i Fukushima visste vem han var kanske han skulle bli attackerad även där i och för sig.

Men om han inte har lust att åka dit kan han kanske åtminstone tänka sig att titta på Maj Wechselmans film ”Den mänskliga faktorn- Bi åker till Fukushima”? Imorgon, 15 mars, på Zita har han chansen till detta. Fast det är nog inte att förvänta. Han gör väl som vanligt, drar ned nattmössan och pladdrar på. Då slipper han ju höra knattret från geigerräknarna...


Andra blogginlägg om Fukushima och kärnkraft:

http://www.seniorbloggen.se/skribenter/tjernobyl-vs-fukushima/

http://www.seniorbloggen.se/skribenter/fukushima-nagonting-stammer-inte-med-den-svenska-rapporteringen/

http://mikaelclemensblogg.blogspot.com/2012/03/indiska-reptricket.html


http://stina.mpbloggar.se/2012/03/11/ett-ar-sedan-fukushima/

http://huddingeperspektiv.blogspot.com/2012/03/ett-ar-efter-katastrofen-de-bor-dar-man.html

2 kommentarer:

 1. 20.000 har dött av tsunamin.
  Är det inte det du bör bekämpa...?

  SvaraRadera
 2. Det är svårt att värja sig mot naturkatastrofer. En kärnkraftsanläggning är något vi själva anlägger. Trots vetskapen om riskerna. Det är en viss skillnad. En annan skillnad är att de som drabbats av tsunamin på långt håll från Fukushima åtminstone har haft chansen att redan nu flytta tillbaka och bygga upp sitt hem på nytt. De som bodde inom evakueringsområdet kring Fukushima kommer inte att kunna göra det på flera generationer.
  Det finns ju förvisso metoder för att dämpa effekterna av en tsunami. Att lägga ett kärnkraftverk i dess väg är inte ett av dem.

  Förstår för övrigt inte riktigt vad det skulle ligga för motsatsförhållande i detta? Du menar alltså ungefär att de som tycker det är hemskt med folk som drunknar inte skulle tycka det är hemskt med folk som dör av strålskador eller tvärtom?

  SvaraRadera