tisdag 6 mars 2012

Försäkringskassans nya (?) giv: Sparka på den som ligger

I söndagens Agenda i SvT 2 intervjuades en man som nekades sjukpenning trots obotliga nack- och ryggskador. Han uppmanas av Försäkringskassan att ta ett liggande arbete!?

Hur hittar man ett sådant? Sjukförsäkringsministern Ulf Kristersson menar att det låter osannolikt. Men Försäkringskassans bedömning är alltså en annan.

Hmm... man vill ju gärna ha ett öppet sinne för nya lösningar så jag har verkligen försökt komma på några jobb man kan utföra liggande. Kanske man kunde kontakta den stackars mannen med något tips?

Bilmek kanske? De brukar ju rulla in under bilar på någon typ av rullbräda. Fast det krävs nog bra nackmuskler för att inta just den liggande arbetsställningen så det är nog inte så lämpligt ändå. Kanske kan man konstruera en särskild typ av rullbräda med bra nackstöd? Nja, antar att bilmekaniker måste utföra arbete också i stående ställning och en hel del andra ställningar med för den delen.

Michelangelo sägs ju ha arbetat liggande när han utsmyckade Sixtinska Kapellet i Rom. Behöver det restaureras månntro? Det blir ju lång pendling förstås men vi är ju med i EU så mannen får väl flytta dit. Men det kanske inte behöver någon putsning just nu och det krävs väl en del andra kvalifikationer också tänker jag.

Kanske någon möbelkedja behöver folk till sängskylten? Inte för att jag någonsin sett något sådant reklamgrepp förstås. Kan ju vara ett möjligt tips annars.

Nej, det håller inte riktigt. Försökte få hjälp av mina arbetskamrater genom att göra en liten mini-enkät men fick inga riktigt seriösa förslag, tyckte jag. Desto fler småleenden och huvudskakningar. Jag tror de tyckte frågan var konstig.

Har Försäkringskassan någon lista över tänkbara arbeten?

Vad säger Arbetsförmedlingen?

Någon som vet?

Ulf Kristersson själv bedömde det som osannolikt men han skulle kanske kunna tillsätta en utredning om det? Fast det lär ju ta något år innan den är klar.

Jag behöver hjälp här! Någon som har förslag?

Lämna dem gärna i kommentarsfältet och mejla helst också till arbetsförmedlingen och socialförsäkringsministern:

kundrelationer@arbetsformedlingen.se

http://www.regeringen.se/pub/road/Classic/article/117/jsp/Render.jsp?a=152848&m=popup&l=sv

Om ni inte kommer på något kan ni istället mejla detta till Försäkringskassan (de kan behöva veta det):

kundcenter@forsakringskassan.se


Andra bloggare som kanske också söker svar:

http://www.aveny.se/jesper-salen/2012/03/06/yrke/

http://kickan58.wordpress.com/2012/03/06/alla-ska-soka-jobb-arbetsformaga/


http://mammayth48.wordpress.com/2012/03/05/ur-led-r-tiden/

http://leinejohansson.blogspot.com/2012/03/agera-istallet-for-att-reagera.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+ProgressivBloggOmSolidaritet+%28Progressiv+blogg+om+solidaritet%29

http://www.tornebohm.com/WP/?p=13114&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+tornebohm%2FUDux+%28T%C3%B6rnebohms+Hotspot%29

http://martinmobergsblogg.blogspot.com/2012/03/sjuka-sjukforsakringen-se-sa-sa-lange.html

1 kommentar:

  1. Det var sossarna som startade det hela med att slå fast ett mål att halvera sjukskrivningarna.

    SvaraRadera