måndag 24 september 2012

Farväl till tillväxtkritiken ?



Genom att ta farväl av tillväxtkritiken kan Miljöpartiet på ett mer trovärdigt sätt ta plats i den politiska debatten. Det behövs.
Parallellt med den ekonomiska krisen pågår en klimatkris. Polarisarna smälter, permafrosten tinas upp och väderförhållandena väntas bli alltmer extrema på många håll, också i Sverige. Miljöutmaningarna är enorma: övergödda hav, försurning, regnskogsavverkningar, förgiftad mark och smutsigt vatten, en artrikedom som hastigt utarmas. Ett grönt parti som ser dessa utmaningar i vitögat utan att ta sin tillflykt till fantasier är värt att lyssna på”.



Sålunda applåderas Miljöpartiets nya remiss till partiprogram i dagens DN som hoppas att inte ”världsfrånvända partimedlemmar” kommer att sätta käppar i hjulet för ett partiprogram utan tillväxtkritik på kongressen i vår. 



Frågan är vad som är världsfrånvänt? Nationalencyklopedin formulerar det så här avseende tron på ett ständigt tillväxttal kring 3 % som brukar vara varje politikers/ekonoms våta dröm: 



”Ekonomisk tillväxt enligt ett konstant procenttal leder till exponentiell tillväxt med i längden orimliga följder”. 



Men den som ägnar sig åt tillväxtkritik är ”världsfrånvänd”?



Frågan är vad exempelvis Carl Schlyter anser om det? Som i förordet till rapporten ”Bortom tillväxtens dilemman – Den motståndskraftiga och resurseffektiva ekonomin” skriver så här:
 


Tillväxten anses vara politikens heliga graal som skall skänka välstånd åt alla, finansiera miljöarbetet, höja lönerna, skapa jobben, finansiera välfärden, sänka skatterna, minska statsskulden, höja vinsterna och därmed göra oss alla lyckligare. Denna mirakelmedicin behöver genomgå seriösa tester och prövas mot andra alternativ. Ekonomiskt kvacksalveri är inte förbjudet, men tillväxtdrogen har visat sig vara minst lika farlig för patienten jorden som någon annan drog”.



För den som fortfarande tvekar finns här en bra länk som pekar ut vidare läsning.



Annat att läsa och begrunda finns här:

Kajsa Borgnäs (s) som skriver det här
eller
Birger Schlaug som skriver så här
eller
Stellan Tengroth som lägger till detta.




Vi ses på kongressen 2013!!








 



2 kommentarer:

  1. Ja DN:s applåder säger det mesta. Nu vill det till att alla vi medlemmar som vill något annat höjer våra röster!

    SvaraRadera
  2. Ja. Jag tror att det är fler som skruvar lite oroligt på sig. Var är alternativen? Skriver strax ett nytt inlägg på temat.

    SvaraRadera