onsdag 26 september 2012

Höga europeiska krav på demokrati?



Ni kanske har läst om allas vår utrikesminister Calle Bildt och hans kompisar i Georgien? Han har ju en sällsynt förmåga att blanda ihop sina personliga affärer med utrikespolitiken. Det är inte alltid lätt att veta vilket som är Sveriges utrikespolitiska linje och vilket som är Bildts egen högst personliga åsikt. Han har också en sällsynt förmåga att glida undan all kritik för alla de ”historier” han är inblandad i och likt en fjäderviktsboxare glida vidare genom ambassadkvarteren. När det gäller Georgien gör han alltså som han brukar och förnekar allt. Han har aldrig haft några som helst affärsmässiga relationer med Georgien, hävdar han.


Det hindrade honom emellertid inte att resa dit för att trampa vindruvor hos presidenten Saakasjvili för tre veckor sedan (här måste jag kanske påminna om att Bildt förnekar affärsmässiga relationer men inte, såvitt jag förstått, personliga relationer med ledarna för Georgien). Samtidigt som han hjälpte presidenten med vinskörden bloggade han om landet och dess kommande val. Extra bekymrad var han över oppositionen. Så här skrev han på sin blogg Alla dessa dagar 4 september:


Vårt budskap till regeringen här är att den måste göra sitt yttersta för att det valet sker enligt höga europeiska krav, och vårt alls icke mindre viktiga budskap till oppositionen är att den har en skyldighet att acceptera även ett valresultat som går den emot”.


Jag tänker att det är märkvärdigt med vilken lätthet vår utrikesminister bloggar och twittrar ut utrikespolitik även när han sitter med fötterna i vintunnan hos en av aktörerna han uttalar sig om och med vilken svårighet det kan urskiljas huruvida det är hans egen eller Sveriges/EU:s.


Men en annan sak jag genast associerar till är Palestina. Det kanske verkar märkligt, men parallellerna här är lite anmärkningsvärda, tycker jag.


Oppositionen i Georgien förväntas alltså tyst acceptera valresultatet även om det skulle gå dem emot. Det är förenligt med höga europeiska krav på demokrati, är alltså kontentan.


Hur var det då med detta viktiga budskap när det gällde Palestina?


Jo, val hölls där 2006 och Hamas fick absolut majoritet i parlamentet och kunde bilda regering. Det blev bråkigt, oppositionen accepterade inte valresultatet. Nu får man ju tycka vad man vill om Hamas men valet godkändes och bedömdes ha gått schysst till av internationella observatörer. USA och Israel vägrade godkänna regeringen och EU inledde en diplomatisk och ekonomisk bojkott mot Palestinas folkvalda regering. Istället erkände EU den icke folkvalda regering som oppositionen bildade på Västbanken 2007. 


Så fungerar alltså Bildts och EU:s demokratiskola. Det kan inte vara lätt att vara elev.
 

 
 
 


 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar