söndag 28 september 2014

Vad händer i Ukraina egentligen? – nr 4. USA övar i Ukraina och en splittrad nation går till val

Militär utveckling

Det har varit tämligen knapphändigt med rapporter från Ukraina på sista tiden men de senaste bulletinerna från OSSE vittnar om fortsatta strider trots det avtal om eldupphör som undertecknades för snart en månad sedan nu. Den senaste av dem från igår där det rapporrteras om granateld kring Donetsk flygplats. Granat- och artillerield har också observerats i Luhansk så sent som i torsdags.


Man kunde kanske förväntat sig att läget skulle ha lugnat ned sig efter att en överenskommelse slöts nyligen att dra tillbaka tunga vapen och skapa en 30 km djup demilitariserad buffertzon mellan separatisterna och de ukrainska regeringsstyrkorna.  Utländska stridande ska också hållas borta från buffertzonen.

Uppgifterna om ryska reguljära förband har surrat envist i media och i uttalanden från president Porosjenko, Carl Bildt och andra västledare och Nato-företrädare under ett par veckor nu men det är fortfarande väldigt svårt, för att inte säga omöjligt, att få konkreta bevis eller preciserade uppgifter om vilka förband detta skulle röra sig om. Till dess måste uppgifterna betraktas enbart som rykten eller anklagelser som inte kunnat styrkas. Därmed inte sagt att det skulle vara en omöjlighet.

Däremot kan det beläggas att en USA-ledd stridsövning, Rapid Trident 14, just har genomförts i trakten av Lviv. 1300 soldater från 15 länder, inklusive USA alltså, har ”fälttränat” i Yavoriv på direkt begäran från den ukrainska militären och regeringen, enligt de amerikanska europastyrkornas egen hemsida. Övningen avslutades bara för några dagar sedan och måste i det läge som nu råder betraktas som tämligen provokativ men på nämnda hemsida beskrivs den så här:

”The exercise is designed to promote regional stability and security, strengthen international military partnerships and foster trust while improving interoperability among NATO and partner nations”.

Huruvida övningen har stärkt Rysslands tillit till NATO och därmed stärkt stabiliteten och säkerheten i regionen återstår att se men det förefaller troligt att den åstadkommit det motsatta.


Nato i Ukraina


Politisk utveckling

Ungefär samtidigt som president Porosjenko ratificerade avtalet med EU 15 september skrevs också ett förslag till parlamentet som ska ge viss självadministration för delar av Luhansk- och Donetsk-regionerna i östra Ukraina. Lokala val föreslås den 9 november i år och förslaget innehåller också garantier om tillåtelse att använda ryska språket (eller andra språk) i vardagslivet och en form av amnesti för de som deltagit i ”händelserna” i området. Det sistnämnda kan vara en viktig faktor medan det att tillåta att folket talar ryska med varandra låter mer som en självklarhet än generöst. Men det tyder ändå på en vilja att tillmötesgå Donbass på flera punkter och kan vara en öppning mot vidare samtal åtminstone.

Den spricka mellan öst och väst som jag har skrivit om i tidigare inlägg är något som ofta förbises i analyser av utvecklingen i Ukraina. Den förekommer inte bara militärt och politiskt alltså utan är en vardagsrealitet sedan långt tillbaka. Yaroslav Hrytsak, professor i historia vid Ukrainian Catholic University, skriver i en artikel i Gazeta-po-ukrainsky om hur splittrad nationen Ukraina är. Misstänksamhet mot folk från andra delar av landet och stereotypt tänkande om varandra hindrar ett enande av landet, menar han. 

Hans utgångspunkt är en undersökning som gjordes redan efter den orangea revolutionen (2004-5):

”The survey showed that in the case of the West, one can really speak of one region. However, there was nothing like that in Dnipropetrovsk, Donetsk and Kharkiv regions. Each one loved itself – and nobody except the people from Donetsk loved Donetsk. A particularly strong dislike existed between the people from Dnipropetrovsk and those from Donetsk”.

Han berättar också om sin egen erfarenhet bland annat när han fem veckor före presidentvalet talade med människor i Dnipropetrovsk och slogs av vilken respektlös attityd som de han talade med hade gentemot “Donetsk-folket”. I Lviv, fortsätter han, har de flesta den uppfattningen att det ”riktiga Ukraina” bara är där det talas ukrainska. Det finns alltså en utbredd misstänksamhet mot de rysktalande regionerna och Donbass i synnerhet och befolkningen där känner generellt ett klart ”utanförskap”. Den senaste tidens strider mot regeringsstyrkorna lär dessutom ha spätt på denna känsla.

Professor Hrytsak tycker att den stereotypa inställningen som människor i de olika landsändarna har sinsemellan bör lösas genom att underlätta kontakter och förordar investeringar i vägar och järnvägar. Behovet av detta kan jag själv intyga efter mitt besök i landet för en månad sedan. Ukrainas inrikespolitiska problem är dock av än värre slag och korruptionen är kanske det största problemet.

Porosjenko presenterade också för ungefär en vecka sedan en färdplan för framtiden där ett reformpaket ska utrota korruptionen, hoppas han. Makten ska decentraliseras och skattesystemet och säkerhetsorganisationen ska reformeras är det tänkt.  Finansieringen har han dock bett om hjälp med och kräver en miljard euro extra från EU och ungefär lika mycket i statsgarantier från USA.

Det parlamentsval som ska hållas i Ukraina kan bli en våldsam historia. Tidigare i somras förbjöds kommunistpartiet, som i förra parlamentsvalet fick 13 % av rösterna, och det varnades då för att beslutet kunde öppna upp för fler förbud av partier. En farhåga som ser ut att besannas. För några dagar sedan i Kiev protesterade medlemmar i partiet Volya mot att valkommissionen vägrat att registrera deras kandidater inför valet. På banderoller varnade demonstranterna för ett nytt majdan. Tongångar som har hörts lite här och var på senare tid. 

Parlamentsvalet är planerat till den 26 oktober. Jag hoppas kunna återkomma med en liten genomgång av vilka partier som finns (kvar) att välja för de ukrainska medborgarna.




PS) Den som är speciellt intresserad av att få dagliga rapporter från Ukraina eller bara vill ”browsa” igenom vad som händer i de olika regionerna kan jag rekommendera OSSE:s nyheter och pressmeddelanden som finns att tillgå här (och går att prenumerera på).



Andra gröna bloggare om Ukraina:




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar