tisdag 16 september 2014

Allt fler börjar tala om MoS

Det har väl inte undgått någon att det är en besvärlig parlamentarisk situation för Socialdemokraternas Löfven att bilda regering i. Det är svårt att komma ifrån att S och Mp ensamma har ganska svagt stöd i riksdagen. När nu S har avvisat V och C samt Fp har sagt bestämt nej till S+Mp så verkar möjligheterna att få en handlingskraftig regering egentligen redan utdömda. Tror säkert att både C och Fp med tiden kan tänkas vänja sig vid tanken på någon form av samarbete över blockgränsen men är inte helt säker. Tror fortfarande att det mycket väl kan bli så att det till slut endast återstår nyval eller den till synes märkliga kombinationen Moderater och Sossar, som jag kallade MoS i mitt inlägg igår.

Jag noterar redan idag att allt fler börjar tala om den här lösningen. I dagens SvD Näringsliv uttalar sig ett antal tunga namn från affärsvärlden om regeringsfrågan. I artikeln, med rubriken ”S och M uppmanas samarbeta”, framgår att toppdirektörer från näringslivet önskar sig ”en blocköverskridande lösning där ärkefienderna M och S tar på sig ledartröjan”. Jonas Wirström, vd vid ÅF, säger att S och M är ”de två partier som är mest lika varandra”.

I Aftonbladet säger gamle Fp-ledaren Bengt Westerberg sig efterlysa en majoritetsregering med Socialdemokraterna och Moderaterna och Wolfgang Hansson skriver om Tysklands erfarenhet av samarbete mellan kristdemokraterna, CDU och socialdemokraterna SPD för att få bred majoritet för politiken och undvika inflytande för de gamla DDR-kommunisterna Die Linke. Han drar parallellen med Sverige och konstaterar att om M och S regerade ihop ”skulle Sverigedemokraterna effektivt stängas ute från allt inflytande”.

Det svårt stukade Moderaterna lär nog inte i brådrappet rycka in för att lösa regeringsfrågan men någonting säger mig att det kan bli ett alltför svårt läge framöver där risken för nyval blir överhängande och att då Moderaterna kan stiga in i handlingen och Reinfeldt kan avsluta sin politiska karriär som en stor landsfader som tar ansvar för Sverige och Moderaterna kan fortsätta i regeringsställning. Låt vara i en helt annan typ av regering än alliansens fyrklöver.

Det lär dock krävas att alla inblandade först har vant sig vid tanken. Kanske har den processen redan börjat? Från gamla folkpartister och näringslivstoppar är steget inte så långt till åtminstone Moderaternas partikansli.

Fortsättning följer...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar