torsdag 4 september 2014

På resa i Ukraina - Religionsfrihet i händerna på Högra Sektorn

Jag är i Ukraina och hälsar på min sambo som är där som observatör för OSSE och kommer att skriva några inlägg under resan som började i Lviv och fortsatt ned till Chernivtsi.
En viktig uppgift för observatörerna från OSSE här i Ukraina är att bevaka hur de mänskliga rättigheterna och principerna för en rättsstat efterlevs. Inte minst i en smått kaotisk situation som den som nu råder i Ukraina är risken stor att dessa principer rubbas av patriotiska känslostormar eller separatistiskt självsvåld. Mitt intryck härifrån västra Ukraina är att respekten för dessa principer tenderar att bli sämre på mindre orter där den mediala uppmärksamheten och internationella närvaron inte är så stor och framför allt inte permanent. Själv får jag inte medfölja på observatörsuppdrag men får ändå en viss insyn i vad som rapporteras från dessa.

En incident bland flera inträffade igår i ett par mindre orter i Chernivtsi-regionen, Miliyevo och Kybaky, där majoriteten av befolkningarna tillhör den rysk-ortodoxa kyrkan under patriarkatet i Moskva. Nationalistiska element, bland dem företrädare för fascistpartiet Högra Sektorn, ockuperade igår en kyrka i området för att kräva att de bryter sin lojalitet till Moskva-patriarkatet. De avkrävde kyrkvaktmästaren nycklarna till kyrkan och hotade med ett ännu otrevligare besök av folk från Högra Sektorn om inte kravet på lojalitetsbyte följdes. Ett möte skulle hållas kl 15.00, arrangerat av det lokala byrådet, för att ta beslut om den lokala kyrkans lojalitet. Det är ungefär som om en folkhop skulle tränga sig in i Katarina Kyrka på Södermalm och kräva att den underkastar sig påven.

Uppgiftslämnarna är två präster tillhörande församlingarna och de hävdar att dessa ultranationalister utövat hårt tryck på dessa byar en längre tid. För den som inte känner till Högra Sektorn finns en liten "reklamsnutt" här;


Ännu längre tillbaka i tiden var just byn Miliyevo en av de byar där den ukrainska självständighetsrörelsen och milisen OUN deltog i pogromen mot judar 1941 när tyskarna precis hade marscherat in i landet. Mer om detta kan man läsa i den här studien publicerad 2010 skriven förvisso av en omstridd historiker, Alexander Dyukov. Men pogromen i just byn Miliyevo bekräftas av dessa präster.

Den nu aktuella kyrkoincidenten är emellertid just en typ av återkommande händelser som demonstrerar ett stort problem som Ukraina kommer att få brottas med en längre tid om inte regeringen i Kiev kan få ordning på rättssäkerheten och myndigheternas respekt för mänskliga rättigheter i alla delar av landet. Blir det nu ett slut på stridigheterna är just detta helt avgörande för landets framtid som ett helt och enat Ukraina, tror jag. Snart är det nyval och förhoppningsvis innebär detta inte ett ökat inflytande för partier som Svoboda och Högra Sektorn m.fl. högerextrema nationalistpartier. Om inte deras inflytande på styret av Ukraina minskar är risken stor att den ryska och mer ryssvänliga befolkningen vänder sig till Putin för att få den lag och ordning, säkerhet och trygghet som den ukrainska regeringen inte är kapatel att garantera dem. För Putin lär frestelsen då bli stor att "bistå" med detta och därmed göra slut på Ukrainas länge efterlängtade och dyrköpta självständighet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar