fredag 5 september 2014

På resa i Ukraina- vet Bildt något som ingen annan vet


Jag är i Ukraina och hälsar på min sambo som är där som observatör för OSSE och kommer att skriva några inlägg under resan som började i Lviv och fortsatt ned till Chernivtsi.Jag sitter här i Chernivtsi i sydvästra Ukraina och bläddrar på min "padda" och får syn på en liten artikel i Aftonbladet skriven av Wolfgang Hansson 4 september. Han har tydligen pratat med Carl Bildt som befinner sig i Wales på NATO-toppmöte (!?). EU ska diskutera Ukraina imorgon och Bildt verkar förväntansfull. Det kan bli ännu tuffare sanktioner mot Ryssland. Att det skulle kunna bli eldupphör mellan de stridande parterna fnyser han åt och tillägger att han tror det när han ser det. Det är den som vanligt självsäkre och arrogante utrikesministern som framträder. Inget uppseendeväckande med det.

Men sen säger han saker som borde ha fått igång Wolfgang Hansson men som bara citeras utan kommentarer vilket gör mig oerhört förvånad. Bildt påstår att han pratat med Porosjenko och att Putin ska ha lagt fram en plan för vapenvila. Uppgiften har  cirkulerat tidigare men dementerats av Ryssland eftersom de ju inte anser sig vara stridande part i konflikten. Att lägga fram en sådan plan skulle i så fall betyda ett erkännande att Ryssland verkligen är en sådan. Annars handlar det väl om medling och det kan väl inte Bildt tycka illa om? 

Sedan påstår sig Bildt också kunna namnge flera ryska förband som skulle vara i Ukraina och inblandade i strider. Detta är uppgifter som i så fall är verkligt sensationella. Att ryska frivilliga tagit sig in i landet och strider vid de proryska rebellernas sida vet vi ju sedan tidigare och det har inte heller förnekats från rysk sida. Det finns några svenskar och en hel del andra nationaliteter här också stridande på olika sidor, inte minst i de frivilligbataljoner som opererar för Ukrainas inrikes-och försvarsministerier. Men reguljära förband är något helt annat. De fortsätter att avancera, hävdar Bildt. Men vilka är förbanden och var avancerar de och mot vilken plats/riktning? Vilka är hans källor? Jag fylls av nyfikna frågor. Men AB:s Wolfgang Hansson tycks veta eftersom han inte följer upp med frågor alls. Påståendet och konsekvenserna som borde följa om de visar sig stämma får liksom hänga lite i luften. Jag blir mycket förbryllad.

Om det nu stämmer så bör väl Ukraina befinna sig i krig med Ryssland? Har Porosjenko sagt detta till Bildt är det ett helt annat besked än han ger det ukrainska folket. Här heter det nämligen inte att Ukraina befinner sig i krig utan ägnar sig åt antiterroristoperationer (ATO). ATO är ett vedertaget begrepp som observatörer från OSSE konsekvent använder eftersom det är just det som är det officiella. 

Här finns cirka tre hundra observatörer och vid gränsstationer räknas fordon och personer noggrant och publiceras i pressmeddelanden. Ålder och kön, väskor och utrustning och till och med färg på kläderna noteras och rapporteras. Men bland de observatörer jag umgås med här är det ingen som känner igen det Bildt pratar om. De skakar på huvudena och hymlar med ögonen. De reguljära förbanden skulle förvisso kunna smita in på andra ställen än vid gränsposteringar men någonstans på vägen lär de ju dyka upp framför en observatörs ögon kan jag tycka. Men inga sådana rapporter finns publicerade. 

Det vore alltså även för OSSE:s observatörer här i Ukraina vara av allra största intresse att få veta det som Carl Bildt säger sig veta. Det vore också mycket märkligt om inte Porosjenko lät sitt eget folk få veta att de är invaderade och om han inte utfärdar allmän mobilisering. 

Skulle det nu handla om hemliga uppgifter (classified) så får man förmoda att det är ett antal personer som nu är rejält irriterade över att han inte kan knipa käft.

Jag häpnar över hur de här påståendena bara noteras i förbifarten av media utan att utlösa stort rabalder. Så här sitter jag nu, i Ukraina, och undrar vad som händer!?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar