torsdag 13 december 2012

Ship to Syria – ja, när kommer det?Miljontals människor är på flykt från Syrien. De som är kvar lever på många ställen i ständig skräck för våld och lider knapphet på det mesta. Vi som engagerat oss för eller uttalat stöd för Ship to Gaza har ofta fått höra och läsa hur inkonsekvent detta skulle vara och tillfrågats varför vi inte istället ordnar ett Ship to Syria? 

Det är egentligen ganska absurt att ställa ett engagemang emot ett annat. Som om det bara skulle finnas plats för ett enda i taget. Dessutom absurt av det skälet att de uppfordrande kommentarerna ställs till dem som redan gör något åt förtryck och övervåld mot civila. Låt vara inte just i Syrien. 

Företrädare för Ship to Gaza har uttalat stöd för initiativ till en aktion för Syriens folk. Det är dock lite mycket begärt att den lilla gruppen kring Ship to Gaza ska tvingas utgöra någon sorts kommandoaktivister för varje oroshärd i världen, så det borde vara rimligt att tänka sig att några andra tar upp stafettpinnen. Men ännu har vi inte sett någon tillstymmelse till initiativ.


Från exempelvis Paulina Neuding (SvD) som så eftertryckligt efterlyst sådana. Sätt igång, du har en rikstäckande dagstidning full med annonsörer som kommunikationsverktyg.
 
Hon kan säkert få med sig sina kollegor på Nya Wermlands-Tidningen.


Och få Benjamin Gerber att sluta grunna och skrida till verket istället.


Eller Jackie Jakubowski, som hävdat att han bryr sig så oerhört mycket om Syrien.


Samt alla dessa bloggare som skrivit om saken som exempelvis den liberale tyckaren Fredrik Segerfeldt, sluta spana efter skepp och ordna ett själv tillsammans med alla dessa andra starka krafter som uttalat sitt engagemang för detta.


Ja, frågan är faktiskt befogad. Varför åker inga skepp till Syrien?!

Svaret är väl att det är väldigt lätt att tycka och tänka men ganska jobbigt att agera. Det är mycket bekvämt att kritisera andras engagemang för en sak de brinner för och sedan kräva av dessa att de också eller kanske ännu hellre istället ska utföra de solidaritetsaktioner man själva säger sig brinna för. 

Det märkliga är att detta brinnande intresse för Syrien nästan alltid sammanfaller med Ship to Gazas pågående aktioner. Så nu när den är över för denna gång tycks glöden ha falnat.

Eller får vi se en liberalt styrd skuta stäva mot Syrien snart? Jag tillåter mig att tvivla.
 

 
 
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar