måndag 3 december 2012

Israel signalerar till stridFörra veckan röstade FN:s generalförsamling om en uppgradering av Palestinas status i FN, vilken bekräftades med förkrossande majoritet. Israel röstade förstås emot. Det palestinska diplomatiska initiativet gillades inte alls av Netanyahu och den israeliska regeringen.

Som straff beslutade de sig då raskt för att godkänna ytterligare bosättningar på Västbanken och dessutom för att hålla inne skattepengar till den palestinska myndigheten.


De reagerade likadant för ett år sedan när Palestina fick fullt medlemskap i UNESCO.


Signal från Israel till Palestina: Försök inte med diplomatiska medel, då straffar vi er direkt.

Denna signal ger också Hamas väpnade del signal om att det bara är krigsspråk som Israel förstår sig på och styrks i sin uppfattning om att ha segrat i den senaste slagväxlingen kring Gaza.


Jag tror inte den israeliska regeringen saknar förmåga att analysera detta utan det handlar sannolikt helt enkelt om att Hamas är den perfekta fienden för dem som vill föra en järnmurspolitik och utvidga staten Israel så långt det går. Netanyahus Likud och Avigdor Liebermans Yisrael Beiteinu vill helt enkelt inte ha fred annat än strikt enligt egna villkor. Bosättningspolitiken är en systematisk del av denna politik och ett allvarligt hot mot en framtida tvåstatslösning, vilket till och med Carl Bildt har uppfattat.


En come-back av den tidigare Likud-höken Ehud Olmert kanske kan förändra detta. Hans klart uttalade stöd för den Palestinska FN-uppgraderingen och snara förhandlingar med den palestinska myndigheten om en tvåstatslösning skulle kunna öppna upp för en diplomatisk uppgörelse snarare än någon har anledning att tro med dagens israeliska politiska ledning. Han har uttalat att den Abbas-ledda palestinska myndigheten behöver stödjas och belönas för sina diplomatiska ansträngningar. Naturligtvis för att frånta Hamas initiativet att med våldsamma metoder slå tillbaka mot Israel.


Möjligen har Olmert också uppfattat budskapet från stora delar av övriga världen om att DET FÅR RÄCKA NU!
 

 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar