torsdag 13 juni 2013

NSA, Google, Facebook... säg vad vill ni inte veta om mig?



Avslöjandena om Prism-programmet har orsakat stor uppståndelse. Senast har EU-parlamentet debatterat övervakningen av tele- och datakommunikation som USA ägnar sig åt och kommissionären Tonio Borg uttalade sin oro för rätten till privatliv bland annat. Den svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström (fp) vittnar också om oro för ”vad detta betyder för europeiska medborgare”. Oron får man anta härrör från hennes kommissionskamrater.


De ytterst ansvariga för dessa frågor inom EU tiger dock still vilket kanske inte är så konstigt med tanke på det Datalagringsdirektiv som antogs redan 2006 och som ledde fram till den omstridda FRA-lagen här i Sverige. Endast Miljöpartiet och Vänstern bedrev en samlad opposition mot detta för övrigt.


Statsvetaren Lennart Lundqvist har länge skrivit om ”whistle-blowers” i förvaltningen och offentlig sektor framför allt och menar, i en artikel nyligen, att Edward Snowdens avslöjande av övervakningens närmast obegränsade omfattning är ”större än Watergate”. Han går också så långt som att hävda att utan öppenhet med yttrandefrihet och offentlighet ”så finns ingen demokrati”.



Den kommersiella övervakningen

Jag är beredd att hålla med honom, men samtidigt finns går problemet med privatlivets helgd långt utanför den verksamhet som bedrivs av NSA. Den privatägda övervakning som bara tilltar i omfattning är i alla fall något som har stört mig enormt en längre tid.

Carl Schlyter utropade för någon vecka sedan på fb att han börjat tröttna och berättade om hur han, efter att ha googlat för att få information om Qatar, bara minuter senare fick en pop-up om Qatar Airways på sin mozilla-startsida. Själv fick jag på fb se en annons för en dejtingsajt som en nära vän (även utanför fb) påstods gilla. Jag är inte alls övertygad om att han är medveten om att detta nu delats av hela hans fb-vänkrets. Jag är däremot ganska övertygad om att han inte gillar det om han nu vet om det. Ett helt annat exempel är facebooks censur av ett delat inlägg om feminism som, vad jag förstod, orsakade indragning av ett antal personers fb-konton eller åtminstone raderades.

Om vi tänker efter har vi nog alla en mängd exempel på hur information har använts på ett inte alldeles tillfredsställande vis. En del kan säkerligen komma på värre skräckexempel än dessa. Den informationsbank som bara växer för varje minut som går kan utnyttjas på alla möjliga uppfinningsrika sätt, allt för att fungera som sofistikerade och subtila kommersiella reklamverktyg.
 


Storebrorssamhället är här – just när vi trodde att allt var över

Erik Åsard anser att alla är naiva som inte insett hur övervakade vi är. Det är mycket möjligt att han har rätt. Kanske har vi vaggats in i tron att den nyliberala idévåg som har svept över världen sedan 1980-talet skulle ha medfört någon sorts immunisering mot storebrorsfasoner. Big brother var ju en oerhört populär metafor för kommunistdiktaturer såväl som socialdemokratiska välfärdssamhällen. Ofta handlade det då om något så simpelt som att du var tvungen att betala skatt. 


I Moderaternas idéprogram 1978 kan exempelvis följande citat hämtas: 

”Det innebär en förpliktelse att säkra den enskilde individens grundläggande fri- och rättigheter och att slå vakt om hennes integritet och privatliv” 

Efter Berlinmurens fall lät det så här (ur Handlingsprogrammet 1993):

”Den lilla världens mångfald går också på tvärs mot uppfattningen att det sociala livet kan styras planmässigt”

Det är bara det att det lilla livet inte tillåts vara litet. De privata företagen vill veta allt om dig för att kunna styra hur du ska inrätta ditt lilla liv och hur du ska förhålla dig till det stora. De vill också samla alla små liv för att kunna tyda trenderna och ligga steget före, det vill säga ordna för oss så vi lättare kan ”välja”. 

De liberaler som jublade högt när Stasi-arkiven bröts upp och blåste fanfar för en framtid i frihet är nu märkbart lågmälda i debatten om den kommersiella övervakningen och staternas utnyttjande av deras informationslager. Det storebrossamhälle som många såg i en omfattande byråkrati på 1970-talet har inte försvunnit. Det har bara lagts ut på entreprenad. Och dessutom, med teknikens hjälp, växt till en oerhört mycket effektivare apparat. 

Får väl nynna på en gammal progg-text som tröst så länge:

”Sida vid sida, tillsammans hjälps dom åt
staten och kapitalet, dom sitter i samma båt”
(Ur ”Staten och kapitalet” eller ursprungligen ”Den ena handen vet vad den andra gör”)
 





Kolla också in: 

Mitt förra inlägg Freedom?


Birger Schlaug om Google


Piratpartiets artikel i LT


Den gröna tankesmedjan FORES som har intresserat sig för detta med integritet och rättssäkerhet på nätet


 

 
 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar