lördag 8 juni 2013

Vad kan Baudrillard ha att säga oss om vårdskandaler?Läste en liten krönika i dagens SvD (Sam Sundberg) som handlade om Prism-skandalen i USA. Övervakningsprogrammet som avslöjats av Washington Post som kartlägger amerikaners telefonsamtal och datatrafik. Sundberg gör en intressant koppling till Watergate-skandalen och den franske filosofen Jean Baudrillards text om denna där han hävdar att den inte skulle ses som en skandal. Med vilket han menade att skandaldefinitionen antydde en avvikelse från normaltillståndet medan den (Watergate-affären) i verkligheten utgjorde uttryck för normaltillståndet. Ordet skandal användes då för att förtroendet för den moraliska ordningen skulle bibehållas och för att inte krav på systemförändring skulle resas alltför högljutt.


Kom då genast att tänka på alla dessa vårdskandaler som genererat rubriker som ”Carema-skandalen” och ”Attendo-skandalen” eller liknande. Om nu Baudrillard hade helt rätt, är då artikelserier som SvD:s om Carema och liknande bara till för att skyla över ett nytt normaltillstånd?

Politiker spelar förvånat upprörda och företagsledare gör offentlig avbön och ett eller annat huvud rullar medan en eller annan tidning kan kamma hem priser för sina avslöjanden och sedan fortsätter allt som förut ungefär. 

Bara en tanke som for genom skallen...
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar