måndag 22 oktober 2012

Israel under attack???De svenskar som färdades med Estelle och fördes till israelisk hamn efter kapningen av skeppet anklagas nu för att ha tagit sig in i Israel illegalt. Denna tämligen absurda anklagelse, med tanke på att de fördes med våld till Israel, motsäger därmed anklagelsen att de skulle haft för avsikt att bryta blockaden vilket var orsaken till att de blev bordade. Israel hittar alltså på nya anklagelsepunkter längs vägen så att säga. Men det är så det israeliska militärrättssystemet fungerar i en Kafka-liknande juridisk-byråkratisk härva av lagar och lagtolkningar.


Dror Feiler, som är svensk men före detta israelisk medborgare, betraktas nu som israelisk medborgare och är avskild från de övriga, anklagad för medhjälp till fienden. Vilket då måste vara Gazaremsans befolkning följaktligen. Vilken typ av förhör han utsätts för vet vi inget om i nuläget. Detta måste svenska UD hålla under särskild uppsikt.


Israel står alltså under attack från Sverige? Israels säkerhet är alltså hotat av fotbollar, böcker och barnmorskeutrustning? Är det så vi ska tolka det?
 
Ja, kanske är det största hotet mot Israel inte militärt utan istället att palestinierna får möjlighet att leva ett värdigt liv, att de får lugn och ro att föra en politisk och diplomatisk kamp emot ockupanterna och att en internationell opinion ges möjlighet att hjälpa till med detta.


En opinion inom Israel tillåts dock uppenbarligen där kanske allra främst skribenten Gideon Levy i tidningen Haaretz brukar leverera skarp kritik mot Israels ockupation. I en färsk artikel tar han upp ett dokument som läckt ut från israeliska armén där den exakta mängden kalorier (2279/dag) beräknats för Gazas befolkning ska överleva. Detta alltså för att räkna ut hur mycket livsmedel som ska tillåtas föras in till Gaza. Precis så mycket att de kan överleva, men inte mer alltså. En cynisk räkneoperation och Levy räknar in detta dokument till de övriga skelett som Israel genom åren stuvat in i garderoben.
 
Det är den här typen av cyniska räkneoperatoner som gör att bland andra Sverige fortfarande betraktar Israel som ockupanter av Gaza, i motsats till Israels uppfattning. Israel har makten att bestämma exakt vad och hur mycket livsmedel och förnödenheter som ska tilldelas Gazas befolkning. Denna detaljstyrning av liv är naturligtvis skälet till att blockaden måste brytas omedelbart. Gazaborna ska själva kunna avgöra hur många kalorier de vill peta i sig och delta i den fria marknad och handelsutbyte som övriga världen anser så självklar.


Gideon Levy skriver skriver vidare i Haaretz-artikeln:
 
” The reason the Israel Defense Forces was reluctant to publicize this document was because it would make Israel look even worse in world opinion than it already does. It's a matter of image, you know; the goyim shouldn't find out. It's not nice for the goyim to know how low Israeli racism could sink. The document details the "model formulated by the Health Ministry - according to average Israeli consumption," and the IDF plan for the Palestinians, whose figures were "adjusted to culture and experience" in Gaza”. 


Ja, Israel börjar få väldigt fullt I den där skelettgarderoben och kapningen av Estelle är väl sannolikt ytterligare ett tillskott till den. Väldigt lite information kommer ut om den men några bilder från innan kapningen finns åtminstone på Ship to Gazas hemsida.
 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar