torsdag 4 oktober 2012

Bildt twittrar vidareJag skrev i förra veckan om Bildts bloggande inför valet i Georgien. Hans personliga och affärsmässiga kontakter med Georgiens president Saakasjvili har på ett sällsynt anmärkningsvärt sätt färgat hans utrikespolitiska agerande i sin ministerroll.


På sin blogg påminde han för en månad sedan oppositionen i det georgiska valet att de ”har en skyldighet att acceptera även ett valresultat som går den emot”.
 

Dagen efter valdagen bloggade han igen och skrev då att parlamentsvalet i Georgien”fick ett påtagligt högt betyg av de internationella valobservatörerna, och detta är utan tvekan ett mycket gott tecken”.Inlägget länkas från regeringens hemsida och det bör ju tolkas så att det är en svensk utrikespolitisk linje. 


Om twittret räknas dit är högst oklart. I dagens Aftonbladet får vi nämligen veta att han på detta forum skrivit: ”Rapporter om att det vinnande laget försöker skruva rösträkningen i vissa valkretsar för att öka dess styrka. Hoppas detta kommer att kontrolleras”.


Frågorna hopar sig:
 

1) Gäller inte uttalandet om att ”acceptera valresultatet” den förlorande regeringen, eller för den delen Carl Bildt själv?
2) Var har han plötsligt fått dessa uppgifter om ”skruvade resultat” ifrån?
3) Är Carl Bildts blogg Alla dessa dagar officiell svensk utrikespolitik? Hör också twittret dit?
4) Om så är fallet, är det verkligen OK? Kan Sverige ha en utrikesminister som har så svårt att hålla isär personliga intressen och relationer från svenska utrikespolitiska intressen och relationer?


Det är kanske dags att fler börjar ställa de här kritiska frågorna lite oftare och med högre stämma?
 Tidigare inlägg om Carl Bildt på denna blogg:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar