fredag 11 maj 2012

Centern inviterar – till vad?


I en artikel (SvD Brännpunkt) igår går centerledaren Annie Lööf och partisekreteraren Michael Arthursson ut med en invit till Miljöpartiet. 

Det sägs vara ett helt eget centerinitiativ men känns faktiskt lite oklart i artikeln om det ändå är förankrat bland de övriga allianspartierna och att C får agera lockfågel. Miljöpartiet har varit ett eftertraktat byte länge nu för regeringspartierna som tappar i popularitet. Jag har lite svårt att slå mig fri från tanken att Centern skuffats fram för att upprepa tidigare misslyckade regeringsflörtar med Mp.

Det är intressant att notera i alla fall hur de desperata utspelen från än regeringen och än de mindre allianspartierna duggat tätt på sistone. De verkar ju inte särskilt eniga inom alliansen längre så utspelet kanske ska tolkas på det sättet? Centern behöver stöd för sina frågor utanför regeringen måhända?

Men om nu inte övriga regeringen är särskilt heta på samarbetsidén - en del M-kommentarer antyder ju det – vad är det i så fall Centern inviterar till egentligen? Utan deltagande från övriga regeringspartier blir det ju inga beslutsmässiga överenskommelser. Något egendomligt förefaller det hela. 

Emellertid ”erbjuder” de tre områden där de tycks mena att det finns förutsättningar för överenskommelser; infrastruktursatsningar, migrationspolitik och arbetsmarknad.

Vad kan man då säga om dessa samarbetsområden och denna invit?

Avseende migrationspolitiken så finns redan en överenskommelse mellan regeringen och Mp och det var inte många veckor sedan som språkröret Åsa Romson och Maria Ferm i en arg artikel, också i SvD Brännpunkt, uttryckte sitt missnöje med hur den har förvaltats av regeringen. De gav regeringen ett halvår att börja agera i enlighet med uppgörelsen. Innan dess har ju jag svårt att se att det kan komma till stånd några tillägg till den. 

Infrastruktursatsningar är ett område som ligger Mp varmt om hjärtat och centerledaren Lööf trycker särskilt hårt på järnvägssatsningar. Just den biten var en av de punkter som kritiserades hårdast när vårbudgeten presenterades. Det vill säga avsaknaden av satsning på järnväg och annan infrastruktur.
Centerledaren framhåller dessutom också satsning på vägbyggen vilket vore helt befängt att Mp skulle stödja.

Återstår så arbetsmarknadspolitiken. Det är väl här det är tänkt att rävsaxen ska slå igen? Genom att vinka lockande med lite migrationspolitiskt smågodis och lite järnvägsmums tänker man sig möjligen att Miljöpartiet samtidigt ska gå med på ungdomslöner, sänkta ingångslöner och inskränkningar av arbetsrätten och därmed desavouera ett röd-grönt samarbete före och efter nästa val.

Nu verkar Per Bolund vara klok nog att inte gå på den finten, medan däremot språkröret Åsa Romson uttrycker en sorts försiktig optimism angående samarbete.

Detta ställer jag mig lite frågande till. Men jag förutsätter att mitt parti Miljöpartiet koncentrerar sig på att driva sin egen linje på alla politiska områden vilket förhoppningsvis ska ge en stark parlamentarisk position efter nästa val. Då kan centerpartiet kanske komma tillbaka, men då kan - om allt går väl – det vara miljöpartiet som ställer villkoren. 
Andra bloggare om C-inviten:Inga kommentarer:

Skicka en kommentar