måndag 6 maj 2013

Vinstförbud i välfärden – en vinnare nästan ingen satsar på



Många har uppmärksammat det smått sensationella resultatet av den SOM-undersökning som visade att en förkrossande majoritet av svenska folket kan tänka sig vinstförbud för företag som pysslar med välfärdstjänster. Endast bland Moderaternas väljare finns en (liten!) majoritet som är för vinstuttag i skattefinansierad välfärdsverksamhet.


Men riksdagspartierna har inte hakat på opinionen denna gång med undantag för Vänstern förstås. Det är egentligen lite märkligt. Kanske är det, som Göran Rosenberg skrivit om, en alltför kapitalstark lobby som trycker på från andra hållet?


I snart sagt varje annan fråga brukar ju partiernas valstrateger ligga med örat tätt mot marken för att lyssna in varifrån valboskapens klampande kommer ifrån. 

Inte heller mitt eget parti Mp har visat tecken på en rubbning i inställningen till vinstförbud. Jag har länge känt till att det finns en opinion inom partiet som vill ompröva den tidigare positiva inställningen men nu finns den också färskt dokumenterad i form av en väl formulerad debattartikel i SvD idag.
 
Jag hoppas att detta kan bli en fråga där kongressen (24-26 maj) kan övertygas att ta någon form av beslut i frågan som leder till denna omprövning. Inte för att opinionen alltid måste följas i alla frågor. Det har jag tidigare klargjort att jag tycker väldigt illa om. Utan för att det vore ett klokt beslut vilket jag tycker de ovan länkade artikelförfattarna har sammanfattat väl varför. 

SOM-undersökningen har däremot klargjort att det eventuella hinder mot att förorda vinstförbud i välfärden - att folk skulle vara så förkrossande positiva till vinstuttag att det inte är lönt att sätta sig emot – härmed kan anses undanröjt.

Så varför inte vara lite populister i just denna fråga?



 

1 kommentar:

  1. Jag hade starka sympatier för MP tidigare, men tycker att det här med vinsterna i välfärden är så allvarligt och motbjudande att jag inte längre har något till övers för det nya borgerligt inriktade Miljöpartiet, det som har blivit en del av det politiska etablissemanget. Fridolin känns mer som en Allianspolitiker och Mikaela Waltersson är chef för Friskolornas riksförbund.

    SvaraRadera