söndag 19 maj 2013

Eurovisionsschlagerfestivalen - glad och färggrann överallt?
Så är då årets Eurovisionsschlagerfest över. Hela spektaklet ses tydligen av över 100 miljoner människor ända bort till Australien. 

Lika många var det väl inte som såg det uppmjukningsprogram som SvT sände innan själva ESC där Gina Dirawi pratade med olika gäster om tävlingen och arrangemanget. En fråga som avhandlades var ESC:s politiska betydelse och bland gästerna fanns Carl Bildt som dagen till ära tagit på sig en skojig kavaj. Iförd detta hiskeliga plagg försökte han se seriös ut och som svar på frågan levererade ännu en av sina visdomar. Se bara på Azerbaijan ifjol, tyckte han, och la med sitt speciella eftertryck till att det ”är ju ett muslimskt land”... och trots det var alla glada och hade färggranna kläder. 

Vad menade han egentligen, vår utrikesminister? Att i muslimska länder kan man inte vara glad och ha färggranna kläder på sig? Det var kanske tur för Bildt att inte detta förprogram sändes ut till 100 miljoner tittare också. Han torde i så fall avkrävts en förklaring från många av sina FN-kontakter skulle jag tro.

Dessutom undrar man om han har sett ESC förut (såg han inte lite malplacerad ut i den där miljön)? I så fall borde han väl ha kommit ihåg något av Turkiets alla bidrag som vimlar av glada och färggranna människor.

Ett av dem kan kanske vara kul att kolla på här medan vi väntar på nästa års ESC-arrangemang som alltså hålls i vårt grannland Danmark. Kanske kan det bli lika färgsprakande, glatt och mångkulturellt som vanligt trots att det ju är ett högerpopulistiskt influerat land? Vi får fråga Calle!
Här kommer ett till förresten. En av mina personliga favoriter från förr:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar