fredag 9 november 2012

Vardagsrasism sa Bull...Läser i bladet att Bengt Westerberg (äntligen) överlämnat sin ensamutredning om främlingsfientlighet och rasism till den beställande ministern Erik Ullenhag (fp). Westerberg tycker att lärare ska utbildas i ämnet och vill sätta dem på kurs. 


Vardagsrasismen är värst och den finns överallt, konstaterar han vidare, och tar sig själv som exempel. Han brukar tydligen ha för vana att fråga var taxichaufförerna kommer ifrån. Det kan ju vara jobbigt för dem förvisso.

Själv funderar jag över att den finns också hos politiker när de formulerar problem eller utformar lagar och regler som blir strukturella hinder i vägen för exempelvis personer med annan religion och kultur än den normsättande svensken.

Jag tänker exempelvis på inställningen till religiös klädsel som... oops, var det inte Ullenhag som... och hans partikamrat Lotta Edholm som... 


Vilket sammanträffande. Hmm, läs noga Erik och gör en kopia särskilt till Lotta och fram med markeringspennan. Eller bättre upp, vik ett par platser på de där kurserna som lärarna ska gå. Ahh, ta med Jan Björklund också. Det kan inte kosta mycket extra.

Lycka till!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar