tisdag 6 november 2012

Ullenhag har mycket att lära – men borde han inte börja leverera snart?En underlagsrapport till den av regeringen utsedda Framtidskommissionen, ”Somalier påarbetsmarknaden – har Sverige något att lära?”, tar upp det faktum att somalier har betydligt lättare att få jobb i andra länder än Sverige. 


Erik Ullenhag som ansvarig minister för integrationsfrågor tycker att den främsta slutsatsen av rapporten att dra är att ”vi kan lära av andra människor att bli bättre”, enligt TT.
 
Min egen reflektion är för det första att han kan fundera över varför exempelvis kvinnor med heltäckande klädsel bör utestängas från utbildning, som han och hans partikamrater tidigare föreslagit. Jag har skrivit om detta i tidigare inlägg.


För det andra kan det vara en början till nya insikter att erkänna att strukturell diskriminering existerar. Det är ju ingen tillfällighet att den senaste regeringspublikationen som behandlar strukturell diskriminering är från 2006.


Det är också slående hur mycket av Erik Ullenhags arbete med integrationsfrågor och diskrimineringsfrågor handlar om att inhämta kunskap. Sedan två år tillbaka då han satte sig tillrätta i arbetsmarknadsdepartementets lokaler har utredning efter utredning tillsatts för att täppa igen ministerns kunskapsluckor avseende romer, islamofobi och antisemitism, främlingsfientlighet och rasism, nyanlända kvinnor på arbetsmarknaden etc.


Det börjar bli en ganska dyrbar och utdragen studiecirkel som bedrivs på arbetsmarknadsdepartementet. Är det inte dags att han avslutar den för att äntligen leverera och göra något vettigt av alla klokheter han samlat på sig?


Eller har han bara tagit del av dem men inte förstått?
 

  Andra bloggare om Erik Ullenhags integrationspolitik:


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar