fredag 2 november 2012

Presidentvalet i USA speglar inte folkviljan



När presidentvalskampanjen i USA nu går mot sin slutspurt är det bara två kandidater det hela handlar om. Följer man de stora medierna förefaller det inte ens finnas några andra än Obama och Romney.


Fria Tidningen skriver idag dock om hur tredjepartierna – exempelvis Green Party och dess presidentkandidat Jill Stein - kämpar i motvind i det cementerade tvåpartisystemet. Artikeln (av Martin Holmquist) finns ännu inte på nätet vad jag kan se men tar upp mycket av det jag själv skrev om i ett tidigare inlägg.


Vad som framkommer i artikeln som är särskilt intressant är emellertid den Gallup-undersökning som genomfördes i september i år som visar att endast 45 % av väljarna ger republikaner och demokrater godkänt som representanter för det amerikanska folket. 46 % svarar däremot att de gör så dåligt ifrån sig att det behövs ett tredje stort parti. 38 % identifierar sig dessutom som ”oberoende” väljare medan endast 32 % respektive 28% anser sig vara demokrater respektive republikaner.


Vad betyder då detta? Jo att det amerikanska valet endast representerar ungefär halva befolkningen. Det måste ses som en allvarlig brist i ett demokratiskt system.
 
Som jag själv skrev i inlägget om tvåpartisystemet i USA (se länk ovan) är själva valsystemet med first-past-the–post eller vinnaren-tar-allt en förklaring till dualiseringen kombinerat med det enorma pengaflödet till de två stora som förstås ses av finansiärerna som de enda tänkbara vinnarna. Men ytterligare en sak som framkommer i artikeln av Martin Holmquist är den byråkrati som tredjepartier måste ta sig igenom för att ens få delta i val.


Det krävs ett antal tusen underskrifter från medborgare i varje delstat för att dessa partier ska komma med på valsedlarna. Dessutom överklagas ofta dessa partiers kandidatur av de två stora, vilket leder till dyrbara juridiska processer. Demokraterna och Republikanerna däremot läggs in automatiskt på alla valsedlar utan motsvarande krav.
 
Lisa Disch, som skrivit boken The Tyranny of the two-party system, tror inte att den här obalansen kommer att korrigeras framöver, snarare tvärtom. Hon säger i Holmquists artikel:


”Det är helt otänkbart att dagens lagstiftare, som nästan enbart är demokrater och republikaner, skulle öppna upp systemet för utmanare mot dem själva”.



Nja, det tål att fundera på. Framför allt är det lite stötande att detta land, med vapen i hand, far runt i världen och predikar vikten av just demokrati.

 



 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar