söndag 18 november 2012

Informationskrig om Gaza



Israel har startat ett aggressivt anfall mot Gaza som vanligt i proportionen ett mot tio i människoliv. En viktig del av krigföringen förs också på informationsfronten. Det twittras och facebookas från IDF (Israel Defence Force). Bara namnet på offensiven ”Pillar of Defence” (”Försvarskolonn”) kan i sig ses som ett led i detta krig om inramning och problemformulering. SvD skriver om detta med striden om de sociala medierna i dagens nummer. 


IDF skriver framför allt om civila israeliska offer för Hamas raketattacker men också sin bild av de egna anfallen mot Gaza. Det gäller att ”sätta agendan och få genomslag för sin bild”, säger Ulrik Franke, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, till SvD.

Uppenbarligen lyckas de ganska väl. För i samma nummer av tidningen (åtminstone pappersversionen) har SvD en liten faktaruta som de kallar ”Vad gäller saken?”. Där fastslås att den nuvarande konflikten började med ”ett palestinskt raketanfall mot en israelisk militärjeep förra helgen”. Just denna beskrivning har troligen IDF försett tidningen med. Den har åtminstone omtvistats och bör då inte beskrivas som faktabakgrund.
 

Hela hösten har flygattacker genomförts mot mål i Gaza vilket gör att beskrivningen av att konflikten började med raketattacken mot en israelisk militärjeep förra helgen förefaller oerhört förenklad om inte annat.


Dessutom finns det andra skäl för Israel att trappa upp stridigheterna. 


Ett möjligt sådant är att Palestina vill att FN röstar om en uppgradering av Palestinas status i FN. En omröstning som är tänkt att hållas 29 november, vilket jag skrivit om tidigare.



Det är hur som helst viktigt för Israel att försöka övertyga övriga världen om nödvändigheten av att ”skicka Gaza tillbaka till medeltiden” som dess inrikesminister Eli Yishai uttryckt saken. 


Kanske är det också därför som kommunikationscentra i Gaza har attackerats?


Exakt vad som är helt sant i detta twitter och opinionskrig är alltid svårt att veta med en gång. Därför finns det starka skäl att vara på sin vakt och försöka lista ut källan till uppgifter som florerar. Det bör gälla även SvD, kan man tycka.
 



Andra bloggar om Gaza:







http://blogg.idg.se/freedom/2012/11/18/operation-israel-hackivistkollektivet-anonymous-tar-fajten-for-gazas-fortryckta-folk/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar