torsdag 8 november 2012

USA-valet: Hela världen skrattar åt Donald Trump?Igår skrev jag att Obamas omval som president i USA har en stor betydelse för amerikansk politik och för omvärlden. Jag skrev också att det kan få betydelse för hur republikanerna formerar sig internt och att mer moderata krafter inom partiet får möjlighet att ta större utrymme. Det finns förstås en annan möjlighet, eller risk som jag ser det.


Det kan förstås bli så att de radikala inom partiet, och de har dominerat i ett antal år nu, får ännu större röststyrka och ser valresultatet som en provokation och manar till ännu mer uttalad radikal hållning i många frågor. 

Bland annat har dessa krafter nu försökt beskriva valresultatet som ett etniskt problem.


Valet skulle alltså bara handla om svart/latino mot vit och inte om vilken politik kandidaterna pläderade för. En konfrontationslinje dras upp och det är uppenbart att här manas till strid. Republikanerna i representanthuset lär utsättas för intern press att sätta sig på tvären till allt som Obama föreslår. Polariseringen i USA riskerar alltså att förstärkas och de radikala krafter som ser illegal invandring och etniska minoriteter som den främsta förklaringen till landets ekonomiska kräftgång målar nu upp bilden av undergång och katastrof. Det är budskapet som trummas ut via deras främsta megafon Fox News bland annat.


Finansmagnaten Donald Trump har twittrat om revolution och utropar på sin mikroblogg:


- Låt oss kämpa som fan och stoppa denna stora och motbjudande orättvisa! Världen skrattar åt oss.
 

 Miljardären har tidigare utmärkt sig genom att kräva födelsebevis av Barack Obama för att styrka att han verkligen är född i USA. 


Han är förvisso inte ensam om att ha rest detta krav.


Det hör dock till saken att Obama redan gjort just detta, som enda president någonsin dessutom. Man kan ju fundera över varför just Obama utsatts för ett sådant ifrågasättande?


Donald Trump må ha en poäng när han ifrågasätter det amerikanska valsystemet med elektorer, men om hela världen skrattar åt USA så är det nog snarare åt honom och hans medradikaler än Obama. 

Hoppas jag åtminstone!
 

 


 
 
 Inga kommentarer:

Skicka en kommentar