torsdag 12 februari 2015

Minsk-mötet ett litet steg mot fred – men vad vill separatisterna?

Det toppmöte om Ukraina som inleddes igår kväll i Minsk ser ut att ha resulterat i ett avtal om eldupphör som ska träda i kraft natten mellan lördag och söndag. Det återstår att se om det respekteras. Men de olika parterna har i alla fall börjat kommunicera och det förefaller som att en hel del punkter om Ukrainas framtid behandlats. Porosjenko lär inte ha varit på något vidare humör i morse rapporteras det vilket möjligen kan betyda att han tvingats till en del eftergifter. Det talas ju nästan enbart om Putin och Ryssland som motparten och vad de vill men det är ju faktiskt i första hand de självutropade republikernas Luhansk och Donetsk ledare som Porosjenko och den ukrainska centralregeringen måste vända sig till och vars krav måste bemötas på det ena eller andra sättet. Vi får dock väldigt sällan klart för oss vad dessa separatister egentligen vill.

Därför tänkte jag upplysa om ett dokument som presenterades tidigt igår där representanter för de självutropade republikerna redogjorde för sina krav inför mötet i Minsk. Det ser i korthet ut enligt följande:

·         Ett övergripande eldupphör med start 1000 (0800 GMT) 12 februari 2015
·         Ett tillbakadragande av tunga vapen: för de ukrainska styrkorna – från den aktuella kontaktlinjen, för de beväpnade formationerna i Donetsk och Luhansk – från eldupphörlinjen stipulerad i Minsk-protokollet undertecknat 19 september 2014
·         Speciell status till vissa delar av Donetsk och Luhansk regionerna och en påbörjad dialog om autonomi
·         Ett beslut om att hålla lokala val i de ovan nämnda områdena 20 mars 2015
·         Att Ukraina avblåser sin ”antiterrorist operation” i östra Ukraina den 23 februari 2015
·         Löfte om amnesti och utväxlande av alla fångar som hålls på ukrainskt territorium


Hur mycket av detta som Porosjenko har fått acceptera vet jag faktiskt inte. Jag har inte haft tid att söka information under kvällen mer än vad som finns att läsa i de större tidningarna och vad som framkommit av tv-sändningar. Det är inte särskilt mycket som har läckt ut om innehållet i det avtal som skrivits under. Klart verkar i alla fall att även separatistledarna Alexander Zachartjenko och Igor Plotnitskij undertecknat avtalet. Kravet om autonomi har dessutom nämnts på flera ställen vilket i så fall skulle vara att gå steget längre än den federation som jag skrev om i måndags kunde vara en gångbar lösning för Ukrainas framtid. I en federation skulle Donetsk och Luhansk bara vara ett par av flera regioner med samma status som de övriga. Autonomi innebär sannolikt mer långtgående självständighet och dessutom en typ av särställning i förhållande till övriga Ukraina. Det skulle möjligen bli ett steg mot fullständig självständighet eller kanske ett uppgående i Ryssland, liksom Krim.

Som jag skrev i måndags är det möjligen för sent för en federationslösning. För Ukrainas del tror jag det tidigare motståndet mot en sådan har varit ödesdigert och en av anledningarna till att det idag råder inbördeskrig och att Donbass nu är på väg att glida ur Kiev-regeringens händer.

Fortsättning följer...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar