onsdag 7 november 2012

Obamas vinst är betydelsefullJag har i tidigare inlägg tonat ner betydelsen av det amerikanska presidentvalet. Men, trots allt, hans omval är ändå betydelsefullt.


Det har betydelse för den amerikanska ekonomin som inte tål skattesänkningar i Reagan- och Bush-klass igen. 

Det har betydelse för de fattiga i USA som slipper betala av ännu mer på den skuld som banker och kapitalförvaltare har orsakat.

Det har betydelse för dem som anser att det måste finnas plats för offentliga verksamheter och ingrepp i samhällsplaneringen för att komma tillrätta med klimatförändring, sned fördelning av rikedomar och välfärd.

Det har betydelse för det amerikanska politiska klimatet. Här är jag mer spekulativ, men jag tror att change också måste följa av valresultatet i det republikanska partiet som på senare år har dragit långt ut på högerkanten med radikala kandidater i internval som slagit ut moderata på alla nivåer. Möjligen blir det de moderata republikanernas återkomst de närmaste åren. Det vore hälsosamt för USA som annars riskerar att gå mot större konfrontation mellan fattig-rik, vit-svart, kristen-muslim etc.

Men framför allt har det betydelse för USA:s utrikespolitik. Med Romney i förarsätet hade USA med all sannolikhet styrt rakt in i de iranska atomanläggningarna. Det är förvisso inte uteslutet under Obama heller. Men han lär i alla fall, som överbefälhavare, överväga konsekvenserna lite noggrannare, inbillar jag mig. Med en Romney som är personlig vän med Benjamin Netanyahu skulle också USA:s inställning till Palestina ha blivit betydligt mer oresonlig och Israelvänlig. 

En republikansk majoritet i representanthuset lägger band på allt som Obama vill åstadkomma, brukar det heta. Men det är också så att Obama som president lägger band på allt som den republikanska majoriteten i representanthuset vill göra.
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar