torsdag 1 maj 2014

Centerpartiets Zombie-walk ut ur riksdagen

Centerns ungdomsförbund (Cuf) har dragit tillbaka sin kampanj med uppmaningen att fotografera 1:a maj-demonstranter och publicera med hashtaggen #TheWalkingRed. Bra beslut. Tydligen var Cuf-ledaren Hanna Wagenius ganska ensam om att tycka att det var en kul idé. I synnerhet tycker jag tajmingen var extremt dålig med tanke på att Svenskarnas Parti marscherar i Jönköping, med tanke på Kärrtorp-attacken och den ganska hätska och otäcka samhällsstämning som infunnit sig mycket på grund av fascisternas våldsmobilisering mot vänstern och mot fredliga demonstrationer.


Vet inte hur idén uppstod men möjligen kan det handla om någon form av projektion

Centerpartiets tillvaro i alliansregeringen har ju inte precis varit framträdande och det vi hört mest om på senare tid är hur den förre centerledaren Maud Olofsson satt sprätt på 90-100 miljarder på aktier utan att blinka men nu drabbats av minnesförlust. Eller om hur miljöministern Lena Ek varit tvungen att resa till EU och meddela den svenska regeringens åsikt att stödja låga klimatmål. Jag har inte uppfattat att det är centerpolitik utan en underkastelse de övriga allianspartierna.

Men alldeles lätt att veta är det inte. För vad är egentligen centerns politik idag? Jag vet att det fanns starka röster inom partiet att nästa gång gå till val utan alliansen, det vill säga i årets valkampanj. Men av detta hör vi nästan inget idag. Det vi hör är hur Anders Borg och Fredrik Reinfeldt angriper Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänstern för att de har olika valprogram. Underförstått att alliansen har ett gemensamt. Därmed bekräftar de farhågorna som de ledande centerpartisterna hade i artikeln jag länkade till ovan.

Vad röstar väljaren på när hen röstar på Centerpartiet i årets val? Moderat politik eller en urvattnad kompromiss mellan de fyra allianspartierna? Hur blir det med klimatmålen? Hur blir det med kärnkraften? Hur blir det med jordbrukspolitiken? Är det någon mening med valprogram för Centerpartiet? Är det någon mening med att ha Centerpartiet?

Inte undra på om centerpartisterna i regering och riksdag för en zombie-liknande tillvaro.
”The Walking Dead”, var det visst!?
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar