fredag 21 mars 2014

Yttrandefrihet a´la UkrainaI gårdagens Aktuellt fick vi bevittna en fullkomligt häpnadsväckande scen från dagens Ukraina. Tre parlamentsledamöter från det högerextrema Svoboda tvingar under hot och våld tv-chefen att skriva under sin egen avskedsansökan för att han släppt fram ”ryssvänliga” nyheter. Den som misshandlar tv-chefen (Oleksandr Pantelejmonov, vd för nationella ukrainska tv-bolaget NKTU) är inte bara parlamentsledamot utan dessutom – hör och häpna här – vice ordförande i Ukrainas parlamentariska yttrandefrihetskommitté, Igor Mirosjnitjenko. Det är han med hästsvansen.
Carl Bildt har envist hävdat att de rysktalande på Krim inget har att frukta av den nya regimen i Kiev. Scener som dessa talar inte precis för den analysen. Han har också beskrivit denna regim som ”europeiska demokrater som arbetar för värderingar som är våra”. Kanske dina, Carl Bildt, men inte mina, säger jag.
EU och USA är nu så uppe i att krigshetsa att de har fullkomligt glömt av allt vad demokrati och frihetsdrömmar för ukrainska folket heter. Det viktiga nu är att formera styrkorna och sprida Putin-skräcken så mycket det går. Då är det kanske helt egalt vilka det är man håller om ryggen? Om det så är värsta sortens flåbus-fascister.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar