onsdag 5 mars 2014

EU och Ukraina – en historia om dubbelmoralBåde USA och EU talar med kluvna tungor när de ger sig in och kommenterar krisen i Ukraina. Det är något som har skavt länge nu och därför väldigt skönt att läsa Åsa Linderborgs utmärkta artikel i AB om det monstruösa hyckleriet.


Den säger egentligen allt och lite av det jag själv skrivit om på denna blogg igår.


Jag börjar bli dödligt trött på hycklandet från USA och EU om Rysslands agerande i Ukraina. Får jag höra John Kerry säga något om invasioner utan folkrättslig förankring igen skriker jag högt. Eller om Bildt twittrar fler spetsfundigheter om folkrätten när han själv riskerar att ställas inför rätta för folkrättsbrott.

Men framför allt vill jag att EU innan de säger sig stå på ukrainska folkets sida förklarar för detta folk att ett framtida medlemskap i EU kan innebära slutet för demonstrationsrätten. De ”antiprotestlagar” som infördes av Janukovytj 16 januari upphävdes redan 25 januari under samme president. Protester kom från bland andra EU-kommissionären Stefan Fuele som twittrade om sin oro för friheten i Ukraina:

"profoundly concerned by new legislation limiting freedoms"

Catherine Ashton, EU:s utrikesminister, gick ut med ett statement 17 januari där hon uttryckte sig på liknande sätt:

“I am particularly concerned by the changes to the judicial code which impose worrying restrictions on the rights of assembly and on the freedom of speech and media, and are contrary to Ukraine's international obligations”
 


I Spanien däremot infördes nyligen en lag (”Medborgarskyddslagen”) som ger höga böter för oanmälda demonstrationer. Inte bara i rent fysisk form utan även på sociala medier. Att inrätta en hemsida (facebooksida) runt en åsikt kan bötfällas med 30000 euro. Det är mycket pengar och lär tysta opinioner av oönskat slag. Satiriska bilder av politiker, skriva något kritiskt om Spanien, filma poliser i tjänst och en rad andra ”förfärliga brott” kan bötfällas med liknande summor.

Några stora protester mot Spaniens ”antiprotestlagar” har jag inte sett från EU:s höga företrädare, inga tweets från Bildt om dålig respekt för demokratiska rättigheter och inga krav på sanktioner har riktats mot Spanien. Spanien är ju ett EU-land och sådana är per definition demokratiska.

Över huvud taget är medias rapportering om detta nästan noll. Från Spanien hörs vädjanden till svenska journalister som hittills ekat nästan ohörda.


Herman van Rompuy, Europeiska rådets ordförande, är på ukrainska folkets sida, säger han. Spaniens har han vänt ryggen...?


Välkomna till Europa säger EU till Ukraina. Välkomna till den europeiska drömmen! 
New anti-protest law in Spain by presstv

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar