torsdag 27 mars 2014

Ett gott skäl att rösta i EU-parlamentsvalet: TTIP - handelsavtalet EU/USAFörhandlingarna om det stora handelsavtalet med USA, TTIP, förs sedan en längre tid bakom lyckta dörrar. George Monbiot menar, i The Guardian, att detta avtal som det ser ut att kunna utformas är; ”En frontalattack mot demokratin” (”A full-frontal assault on democracy”)


Förutom att avtalet kan öppna vägen för genmodifierade grödor, antibiotikastinna grisar och fracking med mera så kan det innebär att företag kan stämma stater som exempelvis ställer tuffa miljökrav på företag eller som vill kunna bestämma att inte riskkapitalbolag ska ha hand om välfärdstjänster. Det våra folkvalda har bestämt kan köras över av företagsjurister. ISDS (Investor-State Dispute Settlements) är det begreppsnamn som den här tvistlösningsmekanismen går under.
  

Moderate EU-parlamentsledamoten Gunnar Hökmark debatterade mot vänsterns Malin Björk om TTIP i Aktuellt igår. Hökmark bedyrade att avtalet var en fantastisk möjlighet för tillväxt och fler jobb. Invändningar om urholkning av demokratin viftades bort med en fnysning. Vi måste ju tänka på tillväxten. Samma sak säger kommissionären för handel Karel de Gucht som i en intervju med WDR (Westdeutscher Rundfunk) menar att vi inte ska förvänta oss någon tillväxt i EU, minsann, om inte det här handelsavtalet, TTIP, ros i hamn. TTIP framstår alltmer som en livboj för EU-toppar i sjönöd att klamra sig fast vid i krisens Europa.

Vi har hört det förr. Går vi inte med i EU är det ajöss med jobb och tillväxt, går vi inte med i EMU är det kört för oss ekonomiskt, skriver vi inte på detta avtal med USA kan vi glömma tillväxt i fortsättningen. Varken domedagsprofetior eller de utopierna om ekonomiska lyckoriken kan väl sägas ha blivit verklighet. När de här ”hoten” dyker upp blir åtminstone jag väldigt misstänksam. Finns det inte några sakliga argument att ta till?

För det andra måste vi fråga oss om mera tillväxt är det allra viktigaste just nu? Klimatfrågan och resursknappheten som väntar i en snar framtid borde istället frammana en återhållsamhet, en eftertänksamhet, ett uppstannande för att omstrukturera och tänka över hela gemenskapens inriktning för att kunna gå mot ett hållbart samhälle. På riktigt.

För det tredje måste man fråga sig vad det finns för grund för den här analysen om tillväxt till följd av TTIP? Det finns ett Youtube-klipp från den ovan nämnda intervjun med Karel de Gucht som blir helt ställd när han konfronteras av intervjuaren (som för övrigt är oerhört PÅ) med siffran 0,5 % tillväxt under 10 år (0,05 per annum) vilket är vad som kan förväntas enligt rapporten kommissionen själva beställt om TTIP. Lägg märke till förvirringen som uppstår när detta blir klart för kommissionären (efter cirka 3:40 av klippet här nedan). 

Det är ganska komiskt men inte särskilt förtroendeingivande. Risken förefaller uppenbar här att en desperat kommission och europeiska statschefer och premiärministrar är på väg att sälja ut demokratin för ”nickles and dimes”. 

Riktigt säkert vet vi dock inte eftersom allt är hemligt, hemligt, hemligt. Vi förväntas nöja oss med ”coola” försäkranden från president Obama att inget som helst negativt kommer att följa med avtalet. Detta kommer alltså från den man som leder det land som just avslöjats med avlyssningsutrustning i de allra högsta EU-kretsarna till och med.

En poäng med valet till EU-parlamentet är att se till att göra skillnad där parlamentet har något som helst inflytande. TTIP är en fråga som kan påverkas. En klar jämförelse kan här göras med parlamentets nedröstning av Acta-avtalet som gällde begränsningar av friheten på nätet.


 När det gäller TTIP är det egentligen bara Miljöpartiet, Vänstern och Piratpartiet som arbetar emot och försöker kritisera hemlighetsmakeriet och peka ut faran för demokratin så som vi känner den. Ska tribunaler av företagsledare kunna ta beslut som kör över nationell lagstiftning? Ja, det kan mycket väl bli verklighet med TTIP.

Enda chansen att undvika det är att rösta in rätt människor i EU-parlamentet. Här gäller det att ha vakthundar på plats. Har ni inte röstat förr i EU-parlamentsvalen är detta ett av flera mycket goda skäl att rösta den här gången.

 


Kolla också in:

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar