måndag 13 januari 2014

David Camerons polack-utspel sätter lågvattenmärket för EU-valsdebattenLäser i bladet om brittiske premiärministern David Camerons utspel om ”välfärdsturism”. Han ondgör sig över att polacker som jobbar i Storbritannien lyfter barnbidrag och skickar hem till familjen i Polen. 


För det första måste en ju fråga sig varför det nödvändigtvis skulle vara dåligt om en jobbande och skattebetalande polack på så vis bidrar till de samlade brittiska skatteintäkterna utan att ha barn som går i skolan, utnyttjar sjukvård och annan service som ju bör vara bra mycket större kostnader att bära än ett litet barnbidrag?

I sak är det alltså ganska enkelt att pilla sönder de här populistiska utfallens argumentering. Men det är ändå en utveckling som skrämmer och oroar. De ”invandringskritiska” åsikterna är på den politiska agendan i flertalet EU-länder. Diskursen är på väg att kantra åt ett håll som närmar sig de värsta högerextrema populistpartiernas rasism, främlingsfientlighet, etnocentrism och isolationistiska nationalism. 

Jonas Sjöstedt har helt rätt när han framhåller att EU-kritiker måste få andra alternativ än de nyfascistiska populisterna i det kommande EU-valet. Det har dock de socialdemokratiska, liberala och konservativa partierna runtom i Europa också tänkt på. Dessvärre ser de ut att erbjuda väljarna detta genom att uppta de nyfascistiska tankegångarna i sin egen retorik.


I den länkade SvD-artikeln ovan framgår bl.a. hur bayerska kristdemokrater vill slänga ut EU-migranter och ta deras fingeravtryck för att hindra dem från att komma tillbaka. Media hjälper också till att piska upp stämningen. Inte minst den brittiska som är ökänd för sin hänsynslöshet och vulgaritet. Lågvattenmärket måste vara det ljusmeddelande som The Sun lät publicera på EU-kommissionens vägg före ett EU-möte under julveckorna; ”Begränsa invandringen, annars jäklar!”

Ja, annars vad, undrar jag? Det är en otäck stämning i Europa och den är på väg att infektera debattklimatet även här. Hanne Kjöller, Anna Dahlberg och Jasenko Selimovic m.fl. gör sitt bästa för att propagera för mer ”tillåtande” debatt om invandring och invandrare. Så det kanske inte dröjer förrän svenska tidningar kommer med liknande rubriker.

Det är sorgligt också att notera att kritik mot kapitalets fria rörelser hamnat i skugga och att det är den fria rörligheten för människor som attackeras. I mitt tycke den mer sympatiska sidan av ett EU som annars mest handlar om att sudda ut gränserna för handel och pengar. 

Tyvärr tror jag vi får börja förbereda oss på att det är kring dessa invandringsfrågor EU-debatten kommer att föras till stor del. Kanske mer i andra länder, som Storbritannien, men även här. Det blir jag alltmer övertygad om och tror därför att inte bara Vänstern, som jag nämnde ovan, utan också Miljöpartiet måste vässa argumenten och stålsätta sig för att möta de listigaste argumenten för begränsningar av människors rörelsefrihet både inom och till EU.

David Camerons utspel hörde dock inte till dessa. Men det kommer mera. Var så säkra.
 Läs också Olof Olssons uppmaning på Huddingeperspektiv till Mp att anta utmaningen från Vänstern:


 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar