onsdag 8 januari 2014

Klädjättarna drar vidare till nästa låglöneland?



Kambodja är en ”bubblare” sägs det i SvD


Det handlar inte om någon sorts global schlagertävling utan om textilindustri. När sömmerskorna i Bangladesh slåss för ett anständigt liv funderar klädjättarna hur de ska möta det nya ”hotet”. Ett sätt är att flytta produktionen. Kambodja, med världens näst lägsta löner, sägs alltså vara ett alternativ. Exploateringen av de som har världens sämsta löner kanske fortsätter i ett annat land och sömmerskorna i Bangladesh får söka nya jobb. 


H&M, Lindex, Gina Tricot, Polarn O Pyret, Kappahl. Alla är de stora beställare av billig arbetskraft i form av sömmerskor som syr de kläder vi konsumerar i de stora köpgalleriorna. Minimilönen för en sömmerska i Bangladesh är 252,80... per månad. För att kunna överleva i Bangladesh behövs 2000 enligt beräkningar av Asia Floor Wage Alliance.

Gina Tricot är ensamma om att ställa konkreta och kraftfulla krav. Det är hedersamt. Deras brev till handelsminister Ewa Björling där påtryckningar efterlystes har dock lämnats obesvarat. De övriga klädjättarna är tysta? 


Jag tänker på vad Marx och Engels skrev i Det kommunistiska manifestet redan på 1840-talet:

”Behovet av en ständigt ökad avsättning för sina produkter jagar bourgeoisien över hela jordklotet. Bourgeoisien har genom sin exploatering av världsmarknaden givit alla länders produktion och konsumtion kosmopolitisk gestalt”. 

De nickar möjligen i sin himmel åt den tämligen klockrena analysen som med de senare decenniernas globalisering blivit alltmer styrkt.

När de flesta klädföretagen ligger lågt och planerar för nästa leverantörsland och regeringen tiger still får väl vi konsumenter agera. Kanske genom att välja Gina Tricot i den mån det går. Välja Fairtrade-märkta produkter. Eller sluta köpa nyproducerat alls tills en förändring sker.




Läs mer:

Fairtrade

Swedwatch
 

 



 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar