tisdag 19 mars 2013

Cypern – experimentlåda för rådvilla euroreparatörer?Den omtalade bankskatten som den cypriotiska regeringen just nu pressas att påtvinga landets bankkunder är egentligen ett tämligen gåtfullt påfund.


Möjligen tänker sig euroklubbens höjdare att Cypern är ett så litet land att det går att experimentera lite med åtgärder som inte prövats innan? För det är väl ungefär så som Cervenka konstaterar i dagens SvD, att pengarna är slut, och någonstans måste de hämtas.


Det gamla vapnet med skärande i budgetunderskott har förstås inte gett någon fart på hjulen. Möjligen tänker man sig att detta ska få fart på investeringar och konsumtion istället för att folk ligger lågt och bidar sin tid under oåren?

Men just den förklaringen har i alla fall inte jag sett redogöras för någonstans. Istället talas det om ryska oligarker vilket verkar lite konstruerat om det handlar om krislösningar. Eller har de finska europamparna kommit på ett sofistikerat sätt att ge igen för andra världskrigets förluster österut?

En rolig tanke, men knappast trolig. Eller också är det verkligen något liknande irrationellt skäl som ligger bakom vad som förefaller vara en brandfackla in i eldhärden? 

För nog är det väl tämligen gåtfullt? När eurohöjdarna gjort allt för att rädda bankerna undan en bankrusning, med stenhårda sparpaket för de sydeuropeiska folken att svälja som följd, genomför de en åtgärd som får vilken normalt funtad småsparare som helst att överväga madrassen som bankkonto.

Risken borde vara uppenbar att människor och företag i krisande sydeuropeiska länder tappar allt förtroende för banker, euron, politiker, hela systemet...


Vad händer då med ekonomin i dessa länder och för övrigt hela övriga Europa? Vad händer när populistiska partier höjer rösterna ännu mer och pekar finger åt klåfingriga EU-toppar och egna regeringars maktlöshet? Jag tror sammanbrottet är nära och att euroländerna om bara ett år eller två är betydligt färre. Eller också infaller total uppgivenhet, apati och likgiltighet. 

Kanske är trojkan (EU, Europeiska centralbanken, IMF) helt torrlagda på idéer och i ren desperation försöker använda lilla Cypern som experimentverkstad för något som de kanske själva känner på sig inte är helt lysande? 

Jag får inte riktigt ihop det. Någon annan som...?
 

 
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar