söndag 17 mars 2013

MoS istället för block i regering efter nästa val?Jag har på senare tiden börjat fundera på om inte Socialdemokraterna och Moderaterna är i färd med att bädda för nya sängkamrater? Hur det parlamentariska läget kommer att se ut efter nästa val kan ingen veta, men det ser onekligen ut att kunna bli lite problematiskt. Både för den som vill bilda en ny alliansregering och den som istället tänker sig sammanställa en röd-grön sådan.

Göran Greider har i ETC också noterat att inte ens ett bra val av Socialdemokraterna är någon garanti för att de får parlamentariskt stöd för en röd-grön regering utan kanske måste söka partners hos allianspartierna. Förr har denne burit beteckningen C i första hand. I nuläget ser dessa dock ut att vara på väg ur riksdagen och lär åtminstone inte vara i någon stärkt parlamentarisk sits efter nästa val. Den mest ”mandatgivande” och mäktigaste partnern lär snarare finnas i Moderaterna. Historiskt verkar det helt befängt, men partipolitiken är inte vad den en gång varit. 

Röstmaximering är mer intressant än att driva en politisk idé som Nina Björk konstaterar i sin bok Lyckliga i alla sina dagar. Då använder partierna, för att låna hennes formulering, ”den kvantitativa måttstocken” på sin politik. 

Jag tror alltså att S försöker lägga sig så nära Moderaterna det går med bara en lagom liten lucka som gör det möjligt att ändå driva opposition någorlunda trovärdigt. Det är ingen unik observation åtminstone att Socialdemokraterna närmat sig Moderaterna i sin iver att inte avvika alltför långt från den strömlinjeformade idén om hur ett statsbärande parti bör förhålla sig till frågor om tillväxt, fördelning, arbete, fritid. 


Ibland blir det väldigt tydligt som när S-företrädare i SvD nyligen gick ut och försvarade arbetslinjen och sade sig vara djupt bekymrade över att M, som de menar, försöker göra A-kassan till någon form av medborgarlön. Något de anser vara ”anmärkningsvärt”. En markering mot Mp samtidigt som de intar en position som arbetslinjens riddare. Utifrån den positionen blir det förstås lättare att samarbeta med M än Mp, tänker jag spontant.


Timbro-företrädare funderar i samma banor, men tänker mer hur M anpassar sig till en bred politik som närmar sig S. 


Jinge har på sin blogg också tankegångar om hur en regering kan se ut efter valet. 


Vi får se om alla debattörer och kommentatorer fortsätter att stirra sig blinda på blockstaplar i opinionsmätningarna. I så fall kan det hända att nästa regeringsbildning kommer att slå ned som en bomb. Alltså varken allians eller röd-grönt utan istället:

MoS (Moderater o Sossar)!!!
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar