Läste i helgen om hur Tyskland storsatsar på att ställa om sin energiproduktion. Beslutet att göra sig av med kärnkraften efter Fukushima-katastrofen har av många beskrivits som förhastat och riskabelt. Men i den intressanta artikeln i SvD i helgen kan man läsa hur det råder febril aktivitet i det högindustrialiserade landet för att ställa om hela energisektorn och skapa strukturer för användande av förnybara energikällor.
Det är inte utan att man fascineras av Tysklands satsning. Som världens fjärde största industrination med energikrävande tung industri som bas hade det inte förvånat med en mer defensiv hållning. Vi borde alltså rikta vår uppmärksamhet till vårt södra grannland och deras ”Energiewende”. Bremerhaven som tidigare varit en döende hamn med stängda varv och tomma industrilokaler är nu en sjudande kittel av aktivitet där framtidens vindkraft utvecklas och testas. I hela Tyskland beräknas satsningen ge 700.000 nya jobb och om allt går vägen räknar tyskarna med att ha ett svårintagligt försprång på denna marknad.
Samtidigt, i andra delar av den industrialiserade världen, talas det om ny kärnkraft. Det är egentligen rätt märkligt. När Tyskland tar intryck av kärnkraftens enorma risker, som Fukushima blev en skräckartad påminnelse om, och beslutar att avveckla sin kärnkraft, betraktas det av många som oöverlagt och förhastat. Jag frågar mig då vad man ska tänka om de som i det här läget beslutar om att bygga ut kärnkraften?
I Sverige har vi en regering som tagit beslut som formellt öppnar för att starta nya kärnkraftverk, även om Centerpartiet är av en annan uppfattning. Hur som helst knappast ett steg mot ett kärnkraftsfritt Sverige. Med tanke på att vi sedan länge har ett folkomröstningsresultat som gav oss 40 år att göra oss fria från beroendet av kärnkraft kan man ju tycka att vi borde ha kommit längre. Tyskland har i och med sitt beslut gett sig själva 10 år. Så vad väntar vi på? Varför inte haka på Tysklands-tåget? Kanske kan vi tillsammans utveckla framtidens energikällor? Men det behövs en seriös satsning från regeringens sida. Det räcker nu inte med några vindsnurror som står och vispar i någon gammal hangar. Tyskland satsar 200 miljarder euro.
Det finns alltså all anledning att hålla koll på Tyskland. Men samtidigt också på Japan och Fukushima. Om detta talas det i väldigt små bokstäver i etablerade media nu när det värsta katastrofläget är över och krigsrubriker inte längre kan användas. Men på bloggen ASPO Sverige finns ett intressant inlägg som härmed rekommenderas.
Tyvärr verkar den svenska regeringens visionära kraft vara lika med noll. Fredrik Reinfeldt har ju till och med gjort den visionslösa politiken till sin devis. Frågan är vart denna visionslösa politik bär i ett läge när så mycket står på spel avseende den framtida energiförsörjningen och den pågående klimatförändringen? Troligen står vi kvar på perrongen när Tyskland har nått sin slutdestination. Det krävs antagligen en ny regering för att möjliggöra en energipolitisk offensiv.
Det som oroar är emellertid Löfvens inställning till kärnkraft och politiska visioner. Det finns illavarslande tecken på att han är inställd på att föra en politik som är lika visionslös som den nuvarande regeringens. Åtminstone vad gäller energipolitik och kärnkraftens framtid. Han har till och med uttalat en förhoppning om att kunna bygga ut ny kärnkraft och kallat en avveckling för blåögd. Låt oss hoppas att han inte får alltför mycket inflytande över frågan som partiledare. Socialdemokraterna har ju ett kongressbeslut och en partilinje som går i motsatt riktning.
Istället bör han hämta inspiration hos sina gamla Metall-kollegor i Tyskland och börja fundera på andra energikällor än sådana som är radioaktiva.
Andra blogginlägg om kärnkraft och Tysklands satsning på förnybar energi:
http://greenjessica.wordpress.com/2012/04/08/nya-vindar/
http://cornucopia.cornubot.se/2012/04/fukushima-2-bortom-raddning.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FxnFd+%28Cornucopia%3F%29
http://cornucopia.cornubot.se/2012/04/fukushima-kokar-igen-japan-planerar.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FxnFd+%28Cornucopia%3F%29
http://www.dagensarena.se/ledare/det-behovs-ny-energi-i-ekonomin/
http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1664&blogg=54753
http://stina.mpbloggar.se/2012/04/06/studieresa-till-freiburg/
http://www.supermiljobloggen.se/2012/03/tysklands-fornybara-satsning-leder-till.html
http://www.supermiljobloggen.se/2012/03/tyskland-rekordsatsar-pa-fornybart.html
http://stina.mpbloggar.se/2012/03/11/ett-ar-sedan-fukushima/
Tidigare inlägg om Fukushima på denna blogg:
http://hanslillagrona.blogspot.se/2012/03/fukushima-kokar-annu.html
http://hanslillagrona.blogspot.se/2012/03/ett-ar-efter-fukushima-mera-karnkraft.html
Vilket bra inlägg! Glädjande att fler vill det vi vill...! Besök gärna vår blogg på www.havsvind.se där vi bloggar om de unika möjligheter vi har i Sverige med sk "innanhavsteknik"!
SvaraRaderatrevlig helg!
Charlotte Bergqvist
Tack Lotta,
SvaraRaderaJag ska absolut ta mig en titt på er blogg. All ny teknik med våg-, vind- och solenergi är intressant. Borde betraktas som "den enda vägens energipolitik".