lördag 7 april 2012

Carl Bildt i Sarajevo utsatt för verbalt krypskytte

I mitt inlägg igår talade jag om vikten av tolerans och försoning. Jag måste bekänna att jag samma kväll fick svårt att hålla igen när jag såg bilderna av hur Carl Bildt flydde från sina kritiker under minnesceremonin i Sarajevo för belägringens offer under 90-talet.

Jag ska alltså försöka hålla tillbaka lite men dristar mig ändå till att säga att vi än en gång har fått illustrerat diskrepansen mellan hans egen självbild och hans kritikers. Med sin aristokratiska självsäkerhet glider han igenom det mesta med orubbat självförtroende och, så här långt, även regeringens förtroende som utrikesminister. Man kan fråga sig hur länge?

För att illustrera den stora skillnaden mellan hans självbild och kritikernas kan det vara intressant att ta del av Bildts egen beskrivning av Sarajevo-besöket i sin blogg ”Alla dessa dagar” (5 april) och jämföra med klippet nedan i detta inlägg:

”För mig är ju Sarajevo en stad som jag har betydande känslor för.

Jag bodde här under två mycket svåra och utmanande men också stimulerande och betydelsefulla år. Jag har minnen förknippade med det mesta i denna stad.

Så det blev också möten med vänner och personer vars omdöme jag sätter värde på för att höra deras bedömningar”.


Några som uppenbarligen inte är hans vänner fick han också möta. Vet inte hur han värderar deras omdöme, men deras bedömningar bör ändå ha ett visst värde. Angela Hartmann var tidigare Balkan-korrespondent för Le Monde och talesperson för chefsåklagaren vid krigsförbrytartribunalen i Haag (ICTY) Carla Del Ponte. I klippet nedan syns också engelske f.d. Balkan-korrespondenten för The Guardian Ed Vulliamy.

Det blir uppenbart att Carl Bildt inte sätter värde på deras bedöming av honom. För er som inte sett det kommer en möjlighet här:Tidigare blogg-inlägg om Carl Bildt på denna blogg:

http://hanslillagrona.blogspot.se/2012/03/carl-bildt-en-extremt-olamplig.html

http://hanslillagrona.blogspot.se/2012/01/carl-bildt-solar-sig-i-raoul.html

http://hanslillagrona.blogspot.se/2011/12/carl-bildt-och-den-cyniska.htmlAndra bloggare om Bildts Sarajevo-besök:

http://komigenuva.wordpress.com/2012/04/07/fredsmaklaren-carl-bildt-tyckte-att-milosevic-var-en-trevlig-kille/

http://inavukic.com/2012/04/07/carl-bildt-you-can-run-but-you-cannot-hide-french-and-british-journalists-condemn-bildts-presence-in-sarajevo/

http://jinge.se/mediekritik/bildts-meriter-hinner-ifatt-honom.htm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar