fredag 13 december 2019

FINLANDS PRESIDENTER – Del 10. Juho Kusti Paasikivi


Jag fortsätter här med min serie inlägg om Finlands presidenter. Berättelsen om Finlands presidenter säger oerhört mycket om Finlands historia som självständig nation. Därför har jag nu inlett en serie inlägg om dem, men bara fram till och med Mauno Koivisto eftersom jag ser Sovjetunionens fall som en milstolpe i Finlands historia. Det var just han som fick hantera övergången från den s.k. vänskapspakt som Finland tvingades teckna med Sovjet efter förlusten i andra världskriget.

Det första inlägget handlade om Finlands första president Kaarlo Juho Ståhlberg. Det andra om Lauri Kristian Relander. Det tredje om P.E.Svinhufvud. Det fjärde om Kyösti Kallio. Det femte om Risto Ryti. Det sjätte om Mannerheim – första delen. Det sjunde om Mannerheim – andra delen. Det åttonde om Mannerheim – tredje delen. Det nionde om Mannerheim – fjärde delen.






Mannerheim efterträddes av Juho Kusti Paasikivi (1870-1956) som tillträdde 8 mars 1946 och frånträdde 1 mars 1956.

Född Johan Gustaf Hellsten men förfinskade sitt namn under gymnasietiden. Han föddes i Tavastländska Koskis och var en begåvad pojke som under skolgången betraktades som klassens primus. Han blev emellertid tidigt föräldralös. Modern gick bort redan när Johan/Juho var fyra år och fadern, tyghandlaren August Hellsten, tio år senare. En äldre moster blev förmyndare men Juho utvecklades till en självständig men envis ung man men också en försiktighet och realism med båda fötterna på marken vilket skulle komma att bli egenskaper lämpade för de viktiga diplomatiska uppdrag han senare skulle tilldelas. Hans pessimism blev senare rikskänd men gränsade på sitt vis med hans klarsynta realism. Runt honom fanns ofta brushuvuden både till höger och vänster som troligen hade svårt för just dessa egenskaper hos Juho. Under de högre studierna vid Kejserliga Alexanders Universitet i Helsingfors drogs han med i 1890-talets finsk-nationalistiska våg, förfinskade sina namn och skrev för tidningen Uusi Suometar som var språkrör för de Finska partiet (även kallat Gammalfinska partiet och som sedermera blev Samlingspartiet) som han också snart kom att bli aktiv inom. Hans huvudämnen var litteratur och ryska och han reste också under ett halvår i Ryssland och skaffade sig en djupare inblick i den ryska kulturen. Han studerade sedan vidare men riktade in sig på juridik. Allt sammantaget också bitar som passade in helt rätt i bilden av den perfekta diplomaten med finsk-ryska relationer som huvuduppgift.

Paasikivi räknas som konservativ men insåg också behovet av reformer i Finland som en förutsättning för ett framtida självständigt land. Han var förkämpe för rösträtten och tog plats i lantdagens reformkommitté som tog fram de principer som den nya enkammarlantdagen byggde på. År 1907 fick han också plats i lantdagen/riksdagen för Finska partiet. Snart var han också medlem av senaten (en form av regering i Generalguvernementet Finland) i en roll som motsvarande finansminister. Förvisso endast en kort period som slutade 1909. Typiskt nog, med tanke på senare bedrifter, tillhörde han en undfallenhetslinje i förhållande till Ryssland. Möjligen tröttnade han på den eviga kampen med kejsarens guvernörer och förryskningspolitiken som Finland led under och slog snart in på en civil karriär som bankdirektör för Kansallis-Osake-Pankki. Detta höll han på med i 20 år men fick ändå politiska uppdrag parallellt. Dessutom som statsminister i den första ministären i det självständiga Finland. Han var monarkist och stod bakom idén om en tysk monark 1918. Tysklands förlust av världskriget tillintetgjorde den tanken och senaten, inklusive Paasikivi, fick avgå. Dessförinnan genomfördes dock ”torparlagen” som Paasikivi varit med om att utforma och som gav jordlösa torpare en betydligt solidare ställning socialt och dessutom tillfredsställde ett av de krav som drev den finländska landsbygdens arbetarrörelse att medverka till revolutionen och i inbördeskriget. Lagen blev en viktig byggsten för att möjliggöra försoning och enande i landet.

Paasikivi blev ännu en av dessa förgrundsfigurer som krönte sin politiska karriär i Finland med presidentposten. En beskrivning av honom måste helt naturligt handla om diplomati och balansgång mellan öst och väst. Just detta är också titeln på det omdiskuterade monument som restes 1980 i närheten av riksdagshuset där hans företrädare också står staty som stadiga stenfigurer. Mannerheim rider sin häst mitt emot men Paasikivi-monumentet består av två svarta granithällar i en sorts ellipsform, placerade på en plats som naturligt nog fått namnet Paasikiviplatsen. Själva den fysiska representationen har diskuterats men titeln på verket, Öst och Väst, säger kanske mer och kan knappast ifrågasättas. Paasikivilinjen blev ett skede i Finlands utrikespolitik där vikten av försiktig balansakt mellan öst och väst krävdes för att bevara demokratin och självständigheten. Den kan också ses som en finländsk politisk tradition som grund för det utrikespolitiska tänkandet och en politik som sedan Urho Kekkonen skulle få förvalta.

Han var också den som ledde den finländska delegation som deltog i de finsk-ryska förhandlingarna som utmynnade i Dorpat-freden 1920 som fördes i estniska Tartu, tidigare Dorpat. I överenskommelsen ingick gränsdragningen mellan Finland och Rådsrepubliken Ryssland (sedermera Sovjetunionen) men blev också ett fredsfördrag som gjorde slut på de finska framstötarna mot Östkarelen som med jämna mellanrum gjordes under åren före. Många i Finland drömde om ett Stor-Finland och såg en möjlighet att skapa sitt tänkta drömrike när Ryssland slets av maktkampen mellan röda och vita och utländska interventionsexpeditioner, bland andra finska sådana. Kriget sköttes för finländsk del till stor del av frivilliga styrkor men med statligt stöd och brukar gå under frändefolkskrigen då idén var att införliva eller ge självständighet åt angränsande finskspråkiga områden. Förhandlingarna blev mycket avgörande åtminstone för Finlands närmaste framtid så det var ett stort ansvar som vilade på förhandlingsdelegationens under Paasikivi axlar. I princip erkände nu Ryssland det autonoma Storfurstendömet Finlands gränser från år 1812, vilket innebar att Petsamo i norr överlämnades till Finland mot att karelska Repola och Porajärvi, som Finland nyligen annekterat efter de militära expeditionerna till Karelen, tillföll Ryssland. Fördraget bekräftade också det ryska erkännandet av Finlands självständighet. 

Paasikivi var starkt konservativ och monarkist. Men också en realpolitiker som insåg vad som var möjligt och vad som var oklokt att driva till sin spets. Med freden i Dorpat, som många ”Stor-finländare” var missnöjda med, fick Finland ett större lugn att fokusera på inrikespolitik och att ena landet efter det söndrande inbördeskriget. Den främsta uppgiften med detta tillföll dock andra än Paasikivi som dock befann sig i maktens centrum hela tiden. Vid tre tillfällen under karriären var han statsminister bland annat.

Men mellankrigstidens alla turer har jag beskrivit tämligen ingående i tidigare inlägg om Finlands presidenter. Paasikivis tid som president tilldrog sig under en helt annan situation och period i Finlands historia. Det var också han som kom att sätta prägel på den finska utrikespolitiken för lång tid framöver. Till och med så till den grad att hans namn kom att bli förled i benämningen av den. Finland trädde med honom in på Paasikivilinjen.

Egentligen lades kanske grunden till denna redan 1939 då Paasikivi utsågs som ordförande för den delegation som förhandlade med Sovjetunionen om deras krav och anspråk på eftergifter som de lagt fram under hösten 1939, med Molotov-Ribbentroppaktens hemliga paragraf om intressesfärer i ryggen. Sovjet hade då redan ockuperat halva Polen och ställt ultimatum till i tur och ordning Estland respektive Lettland om att få etablera militärbaser i länderna i utbyte mot deras ”säkerhet”. Paasikivi eftersträvade en kompromiss och vissa eftergifter för att förhindra ett krig. Han fick stöd av fältmarskalk Gustaf Mannerheim men inte av utrikesminister Eljas Erkko. Förhandlingarna avbröts i mitten av november 1939 och Sovjetunionen angrep Finland militärt. Det s.k. vinterkriget bröt ut. Paasikivi blev minister utan portfölj i Risto Rytis nya regering 1940, och fungerade framför allt som utrikespolitisk rådgivare till Ryti och utrikesminister Tanner.

När den ryska militära övermakten blev för stor var det dags för Paasikivi att packa väskan och resa österut igen för att förhandla om fredsvillkoren tillsammans med Ryti och den övriga delegationen. En episod under en paus i förhandlingarna, som tillbringades i sällskap av ett antal rusdrycker, fick Paasikivi ett sällsynt vredesutbrott. Han var förvisso känd för att, trots sina annars försiktiga och diplomatiska egenskaper, även ha ett häftigt temperament. Märkligt nog riktade han inte ilskan mot Sovjetunionen utan istället mot Sverige som han, i likhet med många andra, tyckte ha svikit Finland i dess svåra stund. Paasikivi närmast idiotförklarade utrikesministeriets tjänstemän och kallade Sverige för ”ett skitland fullt av skitmänniskor” och hamnade nästan i slagsmål med delegaten Rudolf Waldén vars mamma var svenskfödd och som hade högre tankar om Sverige (Meinander s 176).

Han fick också uppdraget som Finlands representant i Moskva. Finlands regering hemlighöll sina kontakter med Tyskland och av rädsla för läckor höll de Paasikivi ovetande om de förhandlingar som inletts med Tyskland 1940. Det var inget som Paasikivi uppskattade och han avgick som sändebud och återvände till Finland 1941. Paasikivi gav dock fullt stöd åt fortsättningskriget när han väl blivit insatt i planen och skrev till och med ett tal som var tänkt att läsas upp i finländsk radio när Leningrad var intaget av tyskarna. Hitler hade redan tryckt upp inbjudningskort till segerbanketten som han tänkte sig hålla på Hotell Astoria. Nu fick han aldrig fira någon seger i Leningrad och finländska folket fick aldrig höra Paasikivi hålla sitt tal där han skulle ha sagt att Leningrads fall skulle liva upp ”varje finnes sinne” (Meinander s 205). Det rysshat som talet innehöll visar vad som rörde sig inombords hos Paasikivi men som han senare var nödd och tvungen att dölja, vilket han också lyckades göra framgångsrikt.

Hade inte Finland sommaren 1941 än en gång gett sig in i fortsättningskriget så hade kanske Paasikivi hade kunnat njuta av sin pension och läst rysk litteratur exempelvis. Nu fick han istället än en gång rycka in som förhandlare i och med fredsförhandlingarna med Sovjetunionen som påbörjades sommaren 1944. Vem annan än Paasikivi kunde varit lämpligare att leda den finska förhandlingsdelegationen?


Fredsförhandlingarna 1944-45

Till viss del har dessa förhandlingar och spelet kring dem redan beskrivits i inläggen om Risto Ryti och Gustav Mannerheim, men det finns lite att tillägga om Paasikivis roll i det hela. Den kompromissvilja som Paasikivi blivit känd för kom här till viss nytta men med tanke på Sovjetunionens styrkeposition var kanske realismen och försiktigheten mer användbara egenskaper.

Redan i mars 1944 hade Paasikivi suttit vid förhandlingsbordet med Molotov för att sondera förutsättningarna inför eventuella fredsförhandlingar. Huvuddelen av de krav som sedan Sovjetunionen till slut fick på pränt i fördraget framfördes redan här. Bland annat att Finland skulle betala ett stort krigsskadestånd till Sovjet. Summan 600 miljoner dollar ansågs fullkomligt orimligt för Paasikivi och de övriga i den finska inre förhandlingskretsen. Molotov betonade också att det var bråttom med svar och att det var deras sista bud. Mannerheim informerades och gav klartecken för fortsatta förhandlingar trots omöjliga krav som att driva ut tyskarna från Lappland före april månads utgång. Det gällde att vinna tid och förhala det hela. Kanske kunde Tyskland hålla ut länge? Detta var trots allt ett drygt år innan kriget i Europa var över och ingen kunde med bestämdhet veta hur det skulle sluta. Kravet att bryta med Tyskland skulle ställa Finland helt utan bundsförvanter. Sovjet visade irritation över dröjandet med definitiva svar. Samtidigt pågick striderna och när sommaren kommit bestämde de sig antagligen för att utöva militär press på finnarna för att sätta fart på förhandlingarna.

En massiv offensiv mot Karelska näset igångsattes den 9 juni, först med ett enormt bombardemang av de finska ställningarna och tio dagar senare en stor markoffensiv som blev helt förkrossande för de krigströtta finländarna som började få ont om reserver. Att Finland inte dragit sig tillbaka redan innan dess hade förstås med kommande förhandlingar att göra. Om Östkarelen kunde hållas kunde det området användas för de markavträdelser som Sovjet givetvis skulle kräva. Nu avancerade Röda armén snabbt mot den gräns som rådde innan fortsättningskriget. Men ungefär där, i mitten av juli, kunde offensiven hejdas och i detta läget signalerade Sovjet via kanaler i Stockholm sin vilja att förhandla vidare. Finland agerade genast. Mannerheim efterträdde Ryti som president den 4 augusti och den 17 augusti meddelade han Tyskland att Finland inte längre ansåg sig bundet av samarbetsavtalet som Ryti hade slutit med dem. Den 25 augusti kunde fredsförhandlingsprocessen sättas igång. Genast klargjorde Molotov att Finland omgående måste börja köra ut tyskarna ur landet och i övrigt såg villkoren dystra ut för Finland men det fanns inte många alternativ då Sovjets övriga allierade klargjorde att de stod bakom kraven. Den 19 september undertecknades vapenstilleståndsfördraget som gjorde slut på striderna. Det har också kallats för ”mellanfreden” vilket antydde att det bara gällde tills ett slutligt fredsfördrag slutits. Kriget var förlorat för Finland som nu måste göra allt de kunde för att mildra fredsvillkoren. Redan den 5 oktober anlände dock generalöverste Andrej Zjdanov till Helsingfors för att leda de allierades kontrollkommission från dess säte i Hotell Torni. Zjdanov stod Stalin nära och kunde förväntas hålla en hård linje och kommissionen dominerades av sovjetiska militärer och underrättelsefolk. De skulle se till att Finland fullföljde fredsfördragets alla punkter.

I november 1944 utsågs Paasikivi till statsminister i den nya regeringen som tillkom efter att striderna lagt sig och Mannerheim blivit president. Även Urho Kekkonen steg här in i centrum av regeringens inre krets och tillsammans med Paasikivi skulle de ta kommandot över förhandlingarna. Kekkonen var redan från början alltså med om att forma det som skulle kallas Paasikivilinjen, det vill säga en form av undfallenhetspolitik inte helt olika den som Paasikivi stått för innan Finland blev självständigt. På så sätt, genom att stryka Sovjet medhårs, kunde de med tiden mildra bland annat skadeståndskravet. Detta hade prutats till 500 miljoner dollar och det ursprungliga förfallodatumet lyckades de skjuta upp två år från 1950 till 1952.

Paasikivis strategi gick ut på att låta utrikespolitiken gå före inrikespolitiken. I klartext betydde detta att hålla Sovjet på gott humör för att hålla dem så långt ifrån den finländska inrikespolitiken som möjligt. Det förstnämnda var en förutsättning för att Finland överhuvudtaget skulle kunna föra en självständig inrikespolitik var tanken. Det vore svårt att hävda att han hade helt fel. Detta blev hur som helst Finlands linje i stort sett ända fram till Sovjetunionens fall 1991. Det var ingen lätt manövrering för Paasikivi i början då framför allt den sovjetdominerade kontrollkommissionen bekymrade honom, men även finska politiska grupperingar från ytterhöger till yttervänster som måste hållas i schack eller på gott humör beroende på vilket som verkade mest lämpligt vid olika tillfällen. Även den finska allmänheten och pressens förväntningar och krav var en faktor att förhålla sig till. Detta gällde inte minst frågan om krigsansvarighetsprocessen som skulle komma att döma förre presidenten Ryti med flera till fängelsedomar (se inlägget om Ryti). Paasikivi och hans närmaste kunde ju inte heller vara helt öppna med sina avsikter då Sovjet och kontrollkommissionen hade ögon och öron öppna för varje politisk signal från Finlands sida.


Paasikivilinjen

Paasikivi valdes genom en undantagslag av riksdagen till president i mars 1946 då Mannerheim avgick på grund av hälsoskäl. Den 76-årige Paasikivi ansågs var bäst lämpad att manövrera Finland genom det minfält som framtiden betraktades som. De väst-allierades generositet gentemot Sovjetunionen när det gällde deras handlingsfrihet i förhållande till Finland skulle med åren komma att förbytas i oro för att även de skulle hamna bakom den järnridå som höll på att sänkas mellan östra och västra Europa. Finland sågs snart som en värdefull buffertzon och gavs av USA och Sverige stora krediter för att klara upp sin ekonomi efter kriget. Däremot fick inte Finland del av Marshall-hjälpen, eftersom Sovjetunionen hade en starkt negativ inställning till detta.

Paasikivi insåg också vikten av att hålla sig utanför alla militärallianser och förde in Finland på den alliansfria linjen som gäller alltjämt idag, än så länge kanske man ska tillägga. När Stalin föreslog ett ”vänskapsavtal” var det fler än finländarna som fruktade att det skulle innebära samma sak som i Tjeckoslovakien som samma dag Finland fick sin propå från Stalin genomgick en Sovjet-stödd statskupp. Paasikivis strategi att inleda förhandlingar om ett avtal med Sovjet gick ut på att förekomma hellre än förekommas och styra avtalsinnehållet så mycket det gick till Finlands fördel. Det ledde fram till VSB-avtalet, det vill säga fördraget om vänskap, samverkan och ömsesidigt bistånd mellan Finland och Sovjetunionen. Förutom Paasikivi blev det Kekkonen som var drivande i förhandlingarna för Finlands del. Men Paasikivi höll noga uppsikt över förhandlingsdelegationens uppträdande och styrde med hårda nypor för att inte paragraferna skulle bli formulerade på ett sätt som gav Sovjetunionen stort inflytande på Finlands inrikespolitik. Avtalstexten skulle komma att bli nästan precis som Paasikivi hade föreslagit med särskild vikt vid att markera att Finland skulle komma att ställa sig utanför framtida eventuella stormaktskonflikter.

VSB-avtalet löpte på tio år men förnyades kontinuerligt, sista gången 1983, och gällde fortfarande vid Sovjetunionens upplösning 1991-92. Det innebar förvisso att Finland inte kunde föra en helt självständig utrikespolitik men gav den inrikespolitiska frihet som Paasikivi eftersträvade och den avväpnade också de inhemska kommunisterna som nu fick väldigt lite inflytande på de framtida relationerna med Sovjetunionen och stärka sin makt i Finland. Det kom också att få stor betydelse för att kicka igång industrihjulen eftersom Finland fick förtur till en stor marknad för sina produkter och åt andra hållet erhöll bland annat spannmål till förmånliga priser.

Paasikivi och Kekkonens relation till varandra skulle komma att bli något mer ansträngd men Paasikivi såg ändå Kekkonens goda relationer med Moskva och dialog med landets kommunister som en tillgång i spelet med Sovjetunionen. För ett spel var det och ingen kan ta ifrån Paasikivi att han spelade väl. Han vann också presidentvalet 1950 vilket gjorde att hans linje kunde konsolideras och förfinas. Under nästan hela mandatperioden var det Urho Kekkonen som hade statsministerposten vilket också i praktiken grundlade kontinuiteten för Paasikivilinjen. Med detta sagt ska inte glömmas bort att Kekkonen också manövrerade för att så småningom efterträda Paasikivi som president. Den sistnämnde började få problem med hälsan och fyllde ju faktiskt 80 år samma år som han återvaldes som president 1950.

Paasikivis diplomatiska stil gav honom också gott rykte i Moskva vilket bland annat resulterade i att han förlänades Leninorden 1954. Den stora personliga triumfen blev nog ändå Sovjets tidigarelagda återlämning av Porkala som hade fått avträdas i fredsavtalet efter kriget. Lika mycket var dock detta Chrusjtjovs förtjänst då han efter Stalins död börjat föra en mer försonande hållning till västmakterna och Finland. Den 26 januari 1956 överläts Porkala officiellt till Finland och Paasikivi kunde nöjt proklamera i ett radiotal att ”pennan har rättat till det som svärdet söndrat” (Meinander s 319). Han hade också under förhandlingarna om Porkala förmått Moskva att göra fler eftergifter gällande Finlands utrikespolitik, bland annat att godkänna Finlands inträde i såväl FN som Nordiska Rådet, vilket Sovjet hade motsatt sig tidigare. Det bekräftade kanske främst för honom själv men också för den inhemska opinionen det riktiga i hans egen devis som han deklarerade 1955:

”Viktigast för Finland är och kommer alltid att förbli att upprätthålla goda relationer med Ryssland. Geografin och historien har så bestämt” (Meinander s 447).

När hans dagböcker släpptes för publicering i mitten av 1980-talet var nervositeten dock stor hos de finska makthavarna att denna vänskapliga relation skulle skadas. Hans efterlevande hade redan på 1950-talet haft för avsikt att publicera dem men efter vädjanden från Urho Kekkonen gått med på att skjuta upp det i 25 år. I dem fanns nämligen Paasikivis innersta tankar nedtecknade. De visar att han egentligen hyste en betydligt mer fientlig inställning till Sovjetunionen än han någonsin visade offentligt. En del kunde kanske dra slutsatsen att hans politik varit förljugen men det framstår också som att han visste mycket väl vad som tjänade Finland bäst. Vilket inte var hans egen högst personliga åsikt om den stora grannen i öst utan den version som för tillfället tjänade Finlands intressen bäst. Enligt Paasikiviförbundet var det inte fråga om underordning utan om att ”göra en dygd av nödvändigheten” att upprätthålla de goda förbindelserna österut. Förbundet ser det till och med som en förlängning av J.V. Snellmans hegelianska samhällsfilosofi och statslära.

Trots sin höga ålder förekom Paasikivi i presidentvalets första rundor 1956. Det kom dock att bli Urho Kekkonen som kom att vinna och Paasikivilinjen blev nu inte bara i Agrarförbundets valpropaganda ofta Paasikivi-Kekkonenlinjen. Det blev också en hedersam punkt för Paasikivis långa politiska karriär men också hans levnadsbana. Den 14 december 1956 avled Paasikivi, men hans utrikespolitik levde länge än i Finland.


Paasikivis minnesmonument

Paasikivi-monumentet gav upphov till livlig debatt och det fick många smeknamn. Ett av dem var ”Juho Kusti och Alli (presidentens hustru), som hänvisar till likheten mellan presidentparet och monumentets granithällar. Ett annat är kort och gott ”han-hon”, med samma hänvisning.

Monumentet är skapat av Harry Kivijärvi som vann tävlingen som utlysts om monumentet. Det avtäcktes 1980 i samband med 110-årsjubileet av Paasikivis födelse. Öst och väst består av två svarta granithällar och en sockel med Paasikivis ord: "All vishets begynnelse är att erkänna fakta". Paasikivis namn betyder ungefär rullsten eller flyttblock och kanske är det därför mycket passande att han inte avbildas som föreställande staty, som de övriga presidenterna utanför riksdagshuset, utan i form av stenar. Men idén är kanske mer att visa Paasikivis balanserande mellan öst och väst som får föreställningen av två mot varandra stående granitstenar.

På sätt och vis alltså ett passande minnesmärke för Paasikivis gärning. Hans personliga åsikter och åtbörder blev inte det bestående intrycket för samtiden. De framkom mer i detalj i de långt senare publicerade dagböckerna. Istället måste det vara hans sätt att lägga grunden för Finlands relation till Sovjetunionen, den nation som besegrat dem i andra världskriget och som alltid kastat en skugga över Finland. Utan denna utrikespolitiska granithårda bas kanske Finland hade sett helt annorlunda ut idag.



Bild: Hans Wåhlberg. Paasikivi-monumentet vid Paasikiviplatsen i centrala Helsingfors. Idén till monumentet är  Paasikivis balanserande mellan öst och väst som får föreställningen av två mot varandra stående granitstenar.





Huvudsakliga källor:
Republiken Finland igår och idag, Henrik Meinander, 2012
Suomenpresidentit.fi
Paasikiviförbundet
Öst och Väst – J.K. Paasikivis minnesmärke

1 kommentar: