måndag 18 november 2019

FINLANDS PRESIDENTER – Del 4. Kyösti Kallio


Jag fortsätter här med min serie inlägg om Finlands presidenter. Berättelsen om Finlands presidenter säger oerhört mycket om Finlands historia som självständig nation. Därför har jag nu inlett en serie inlägg om dem, men bara fram till och med Mauno Koivisto eftersom jag ser Sovjetunionens fall som en milstolpe i Finlands historia. Det var just han som fick hantera övergången från den s.k. vänskapspakt som Finland tvingades teckna med Sovjet efter förlusten i andra världskriget.

Det första inlägget handlade om Finlands första president Kaarlo Juho Ståhlberg. Det andra om Lauri Kristian Relander. Det tredje om P.E.Svinhufvud.





Svinhufvud efterträddes av Kyösti Kallio (1873-1940) som tillträdde 1 mars 1937 och avgick av hälsoskäl redan 27 november 1940 en knapp månad före sin död.

Bild: Hans Wåhlberg. Kyösti Kallio sitter stadigt i närheten av riksdagshuset i Helsingfors.


Kyösti Kallio (ursprungligen Gustaf Kalliokangas) var från början jordbrukare från Österbotten och deltog som representant för bondeståndet redan i ståndslantdagarna 1904/05 och 1905/06. Sedan enkammarsystemet införts, valdes han till representant för det nybildade Agrarpartiet, sedermera Centerpartiet. Kallio hade under lång tid varit en av de ledande parlamentarikerna för Agrarerna/Centern och låg bland annat bakom lagen som gav jordlösa torpare egen mark att bruka, vilket gav lagen namnet ”lex Kallio”. Han var riksdagens talman i flera omgångar, satt också i den så kallade självständighetssenaten under finska inbördeskriget 1918 och ingick därefter i sju olika regeringar, bland annat som fyrfaldig statsminister. Han var också den mest långvariga talmannen i finländsk historia.

Efter inbördeskriget, i maj 1918, höll han ett försoningstal till nationen i Nivala kyrka. Det har inte bevarats för eftervärlden men blivit bevingade ord i Finland ändå och markerade hans politiska försoningslinje:

”Vi måste skapa ett sådant Finland där det inte finns röda eller vita, endast finländare som älskar sitt fosterland. Ett land där det endast finns medborgare i republiken Finland och där alla upplever att de är fullvärdiga medlemmar av vårt samhälle och trivs här” (Citatet hämtat ur Hufvudstadsbladet 5/5-2018 ”Statsledningen hedrade minnet av inbördeskrigets offer – Niinistö och Sipilä höll tal”).

Hans huvuddeviser var försoning, kompromiss, saklighet och måttfullhet. Han insåg också att landet behövde reformer för att kunna enas efter inbördeskriget. Som jordbrukare låg landsbygdsbefolkningen honom varmt om hjärtat och hans Lex Kallio (en av de mest kända och betydelsefulla lagarna i Finland) blev frigörelsen för landets alla jordlösa torpare som nu fick förutsättningar att bruka sin egen jord.

Kyösti Kallio var stark motståndare till kommunismen och förespråkade kväsande av kommunismen med hjälp av lagstiftning. Kallios tredje regering (1929–1930) förberedde en kommunistfientlig lagstiftning samtidigt som Lapporörelsen bildades och växte sig stor. I början förhöll sig Kallio förstående till den, men fördömde deras våldsamma metoder och blev istället en av deras hatobjekt.

P E Svinhufvud efterträdde Kyösti Kallio som statsminister 1930. Kallio såg sig då tvungen att stiga åt sidan. Lapporörelsens radikala hade riktat ett ”erbjudande” till statsministern att bli ”Finlands ledare ”i fäderneslandets namn”, vilket i stort sett handlade om att bli landets diktator. Kallio tackade bestämt nej, vilket höll på att kosta honom livet då en skara radikala aktivister hotade att mörda honom den 8 juni 1930 vid tågstationen i Seinäjoki. Kallio lyckades tala sig ur situationen men regeringen Kallio avgick inom kort under tyngden från Lapporörelsens krav på en ny och mer ”fosterländsk” och antikommunistisk regering.

Den 1 mars 1937 blev det istället Kallio som efterträdde Svinhufvud som president då denne hade vägrat godkänna en regering med socialdemokratiskt deltagande. Kallio såg däremot värdet av en koalition med förutsättning att driva en försoningspolitik och därför såg han till att bilda det som blev känt som Rödmylleregeringen eller Rödmyllekoalitionen. Den kom att driva en politik i linje med Kallios filosofi. Det har sagts att han skulle varit en svag president men det var kanske mer en idé om att inte framhäva sig själv utan mer presidentskapets parlamentariska roll. Den finländska regeringsformen från 1919 gav emellertid presidenten långtgående möjligheter att påverka ministerlistorna.

De två stora partierna i regeringen, Centern och Socialdemokraterna, företrädde bönderna och arbetarna som lidit stort under många krisår under 1930-talet och regeringen så sig som byggare av en välfärdsstat enligt välkänd europeisk modell där statlig planhushållning blivit a la mode efter börskraschen 1929 och den djupa depression som följde. Det var ljusare ekonomiska tider igen i Finland men regeringen hann dock inte göra allt den föresatt sig. På kort tid genomförde den ändå en universitetslag, en folkpensionslag som dock inte hanns med att genomdriva i full skala före krigsutbrottet, samt modernisera fattigvården vilket ökade de statliga insatserna och minskade beroendet av filantropi. Regeringens tillkomst hade också en avsedd försoningspolitisk effekt att ena landet och som en markering för demokratin i ett finländskt samhällsklimat där fortfarande högerextrema krafter mer eller mindre tydligt drog åt diktatur. Det sistnämnda var också ett problem i förhållandet till Sovjetunionen som missnöjt pekade på de pro-tyska finländska fascisternas, IKL, närvaro i riksdagen. Regeringen gjorde vad den kunde för att istället tydligt odla en nordisk orientering, vilket ju förvisso inte hindrade Sovjet från att anfalla Finland i november 1939.

Därmed fick regeringen övergå till att försvara landet och ombildades. Tillträdde gjorde en bredare koalitionsregering ledd av Risto Ryti. President Kallio lyckades dock vid ett första krismöte övertala Mannerheim att bli överbefälhavare för armén. Finland hoppades på hjälp utifrån och inte minst från Sverige. President Kallio tillhörde de mest förhoppningsfulla och lär ha sjunkit ihop av förbittring av nyheten om svenska regeringens besked att den inte tänkte befästa Åland. Kallio beskyllde svenskarna för att ha varit svekfulla, trots att några garantier om assistans aldrig utfärdats. Han tillhörde också de som allra längst trodde och hoppades på fransk-brittisk hjälp till skillnad från koalitionsregeringens trojka Risto Ryti-Väinö Tanner-Juho Paasikivi som förhöll sig mer skeptisk till de fransk-brittiska utfästelserna. Det ansågs redan under hans levnadstid att utrikespolitik inte var Kallios starkaste kort. Det brukar anses att han genom sin mer orubbliga linje skulle ha orsakat att Vinterkriget bröt ut. Min personliga gissning är att det nog inte hade kunnat undvikas då Sovjetunionen nog velat ta den chans som Molotov-Ribbentroppakten försett det med. Kallios sviktande hälsa gjorde dock att han inte med full kraft kunde delta i förhandlingarna med Sovjetunionen som istället överlämnades framför allt åt Paasikivi att sköta.

Under Kallios tid som president utbröt som sagt vinterkriget och han fick det tvivelsamma nöjet att skriva under fredsavtalet med Sovjetunionen som kostade landet en stor del av Karelen. Det var emellertid genom en serie framgångsrika avvärjningsanfall som den finska armén lyckades hålla undan så pass länge som den gjorde vilket sannolikt åtminstone påverkade den sovjetiska förhandlingsviljan även om den kanske fick mest näring av de fransk-brittiska interventionsplanerna. Mest ryktbar blev avvärjningssegern vid Suomussalmi i januari 1940 som gav president Kallio anledning att rikta de bevingade orden till överbefälhavare Mannerheim: ”Det som här skett, skall förbli en klart lysande stjärna i vår krigshistoria”.

Under hösten 1940 var däremot Kyösti Kallios stjärna på väg att för alltid slockna. Han drabbades då av ett slaganfall och var tvungen att avgå i förtid den 27 november 1940. Mitt under avskedsceremonin på Helsingfors järnvägsstation drabbades han av ett nytt slaganfall och fick hjälpas av överbefälhavaren Mannerheim in i en järnvägsvagn där han avled 19 december 1940.




Huvudsakliga källor:
Republiken Finland igår och idag – Finlands historia från inbördeskriget till 2012, Henrik Meinander
Biografiskt lexikon för Finland, Kyösti Kallio
Wikipedia, Kyösti Kallio
Artikel Hufvudstadsbladet 5/5-2018 ”Statsledningen hedrade minnet av inbördeskrigets offer – Niinistö och Sipilä höll tal”)

1 kommentar: