tisdag 12 november 2019

FINLANDS PRESIDENTER - Del 2. Lauri Kristian Relander


Jag fortsätter här med min serie inlägg om Finlands presidenter. Berättelsen om Finlands presidenter säger oerhört mycket om Finlands historia som självständig nation. Därför har jag nu inlett en serie inlägg om dem, men bara fram till och med Mauno Koivisto eftersom jag ser Sovjetunionens fall som en milstolpe i Finlands historia. Det var just han som fick hantera övergången från den s.k. vänskapspakt som Finland tvingades teckna med Sovjet efter förlusten i andra världskriget.
Det första inlägget handlade om Finlands första president Kaarlo Juho Ståhlberg.

Ståhlberg efterträddes av Lauri Kristian Relander (1883-1942) som tillträdde 1 mars 1925 och frånträdde 1 mars 1931.

Relander tillhörde Agrarförbundet som var föregångare till Centerpartiet. Han fortsatte i stort sett på Ståhlbergs försoningslinje och hade en vilja att utjämna klyftorna i samhället och medla mellan den segrande sidan i inbördeskriget och arbetarrörelsen samt även i den parallella språkstriden mellan svenskspråkiga och finskspråkiga. Själv härstammade han från Kronoborg i den del av Karelen som skulle komma att bli ryskt 1944.

Som person beskrivs han ofta som ”färglös” och det framstår tydligt av att han inte framkallat några större bokfloder i jämförelse med de övriga presidentkollegor jag har eller kommer att behandla i den här serien inlägg. Valet (presidentvalet 1925 och ändra fram till 1987 avgjordes av elektorer och inte direkta val) av Relander betraktades också av samtiden som överraskande, men hade att göra med att flera starka tänkbara kandidater avböjde kandidatur och att Relanders jordbrukarvänliga politiska hållning inte bara tilltalade Agrarförbundet utan också högerpartiet Samlingspartiet. Relander beskrivs mestadels som svag och utan egen linje. Lite motsägelsefullt är det då man beaktar hans frispråkighet i många frågor som kunde reta upp såväl politiska motståndare som partikamrater. I vissa situationer visade han dock svaghet och en överkänslighet för rykten och kritik. Utmärkande för honom var också hans stora reslust som gav honom smeknamnet ”Reslander” (fi/Reisu-Lassi). Men genom dessa utrikesresor upprättade han förbindelser med omvärlden vilket inte var betydelselöst för den unga nationen Finland.

Han fick också en svår uppgift då arbetarrörelsens fackföreningar under 1920-talet genomförde mängder av strejker som motarbetades av industriledare och storbönder som anlitade organiserade strejkbrytare. Bitterheten inom samhället var stort efter inbördeskriget och motsättningarna tidvis våldsamma. Socialister som flytt till Ryssland efter inbördeskriget hade bildat ett kommunistparti i exil och utövade visst inflytande på fackföreningarna och vänsterns politik och de antikommunistiska krafterna organiserade sig från sin sida i mer eller mindre högerextrema och nationalistiska organisationer, varav tidigare nämnda Lapporörelsen blev den mest inflytelserika under slutet av Relanders presidentskap.

Det var kanske också just hanteringen av denna Lapporörelse som kom att bli Relanders mest betydelsefulla och i vart fall mest kända insatser som president. Hans alltför stora förståelse för Lapporörelsens verksamhet gjorde att han inte blev aktuell för omval 1931. Till en början gav Relander till och med öppet stöd för rörelsens antikommunism. Hans tolerans kom i konflikt med framför allt partikamratens Kyösti Kallio mer kritiska hållning vilket blev avgörande för att Relander av sitt parti avfördes som tänkbar kandidat för omval till förmån för Kallio.

Lapporörelsen var emellertid svår att komma åt effektivt då den var löst sammansatt, ungefär så som moderna terroriströrelser medvetet opererar. Men avseende Lapporörelsen handlade det kanske mindre om en medveten strategi utan mer ett utfall av bristande disciplin och organisationsförmåga på flera händer. Men likväl en folklig rörelse med stöd av element ur eliten som utövade en mildare form av inbördeskrigets vita terror, hyste en misstro till demokratin och ”partikäbblet”, och som fick stort manöverutrymme av passiva polismyndigheter och en handfallen statsmakt.

Henrik Meinander beskriver dilemmat för landets styrande agrarer, president Relander och statsminister Kallio: ”Man kunde inte vända sig mot rörelsen, eftersom dess mest synliga element var rekryterade bland bönderna, agrarförbundets väljarkår” ((Republiken Finland igår och idag – Finlands historia från inbördeskriget till 2012, s 75).

Lapporörelsen, ska sägas, var inte helt centralstyrd utan kunde dra med sig olika högerextrema element i enskilda aktioner och de lokala aktivisterna genomförde ofta egna aktioner utan sanktion från ledningen. Kopplingen till skyddskårerna var inte officiell men tydlig om än löst sammanfogad. Ledaren för skyddskårerna Lauri Malmberg klargjorde dock under våren 1930 för president Relander att han inte kunde räkna med att kåren skulle vara lojal om en vänsterbetonad regering bildades.

President Relander genomdrev under detta tryck under sommaren 1930 ett publiceringsförbud för den kommunistiska pressen. Detta var lagstridigt vilket visade magnituden av den press Lapporörelsen utövade. Den ville dessutom ha mer och det var nu, den 7 juli 1930, de genomförde den stora bondemarschen till huvudstaden för att kräva en ny och mer ”fosterländsk” regering. Det hör till saken att marschen finansierades av Försvarsmakten, skyddskårsorganisationen och arbetsgivarnas strejkbrytarnätverk vilket visar den tyngd rörelsen kunde lägga bakom sina krav även om deras egentliga medlemsantal inte motsvarade någon som helst majoritet av befolkningen. Hotet om statskupp låg mer eller mindre uttalat i leden bland marschdeltagarna. Regeringen lät också dessförinnan meddela att de varit tvungna att genomföra den nya kommunistpresslagen ”för att stabilisera det kaotiska läget”, för att citera Henrik Meinander (Republiken Finland igår och idag – Finlands historia från inbördeskriget till 2012, s 78).

När Lapporörelsens marsch nått Senatstorget mötte bland andra president Relander upp. Där höll han ett tal där han kungjorde sin (troskyldiga) övertygelse att Lapporörelsen inte vill införa diktatur utan ”håller fast vid en demokratisk samhällsordning” och sin förhoppning om att rörelsen, ”liksom en skärseld”, ska ”rena, väcka och samla medborgarna till förtroligt och uppbyggligt inre och yttre samarbete för att skapa en stor nation” (Svart gryning – fascismen i Finland 1918-44, Aapo Roselius/Oula Silvennoinen/Marko Tikka, 2016, s 161-162).

Marschen fick alltså inte den effekt som de mest radikala hade önskat men däremot framkallade Lapporörelsens tryck regeringens avgång. Relander påskyndade processen redan innan Lappomarschen med att kalla till en urtima riksdag (extra krismöte enligt äldre politiskt uttryck) och en ny högerdominerad regering kom att bildas under ledning av högermannen Svinhufvud. Statsledningen gick med på mer eller mindre alla Lapporörelsens krav. Kommunistlagarna infördes vilket bland annat ledde till att kommunisterna fick lämna sina platser i riksdagen. Demokratin var satt under press även om en ren statskupp avvärjts.

Det blev också början till slutet för Relanders politiska karriär. Relander kom aldrig tillbaka till politiken efter att han avgått som president 1931. Istället blev han ordförande för ett försäkringsbolag och höll sig kvar på den posten fram till sin död i en hjärtinfarkt 1942.



Huvudsakliga källor:
Republiken Finland igår och idag – Finlands historia från inbördeskriget till 2012, Henrik Meinander
Svart gryning – fascismen i Finland 1918-44, Aapo Roselius/Oula Silvennoinen/Marko Tikka, 2016
Biografiskt lexikon för Finland: http://www.blf.fi/artikel.php?id=628

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar