onsdag 11 mars 2015

Carl Bildt, Saudi och Ryssland – Om grader i helvetet

Carl Bildt har synpunkter på svensk utrikespolitik. Att regeringen nu väljer att inte förnya det handelsavtal som rör militärmateriel upprör. ”Sverige har skadats”, säger han på sin blogg, och menar att ”det hela är ”i alla delar olyckligt”. Han framhåller också att Saudi-Arabien är en ekonomisk makt och utgör ”en omfattande marknad för svensk export”.

Han menar uppenbarligen att Sverige skulle ha förnyat avtalet med Saudierna för att gynna svensk export. En tämligen cynisk inställning till förhållandet till en stat som utdelar tusen piskrapp till misshagliga bloggare och sedan slänger dem i fängelse i tio år och inte ens tillåter kvinnor att köra bil. Uppenbarligen trivialiteter i Bildts värld.

En annan ton brukar ju gälla när det rör Ryssland. Det konstaterades också av amerikanska diplomater vilket snappades upp av wikileaks för några år sedan. Där framkom exempelvis följande omdömen fällda av den dåvarande amerikanske Afghanistanambassadören Matthew Barzun:

”Alltsedan han var ung politiker har Ryssland varit favoritmålet för hans skarpa tunga”.

  "Bildts pro-turkiska ställningstagande alienerar nästan lika många EU-partners som hans anti-ryska syn"

Efter att Georgien angripit Sydossetien 2008 jämförde Bildt Rysslands agerande med Nazitysklands. Det var ju inget som muntrade upp i Kreml. Om Sverige hade skadats tror jag inte Bildt reflekterade över.
 
Medan Bildt inte tycker det bör talas högt om saudiernas inställning till mänskliga rättigheter är han däremot väldigt noga med dessa när det gäller just Ryssland. Så här lät det i juli 2013 om de nya ryska antihomolagarna:

”Motbjudande. Omänskligt”

Och när det gäller Ukraina var han en av de mest ihärdiga förespråkarna för ekonomiska sanktioner och förde sitt privata twitterkrig mot Ryssland till mångas irritation, inte bara Rysslands. Att ryssarna störde sig på Bildt och Sverige fick vi häromdagen ett tydligt kvitto på och irritationen hamnar nu på Margot Wallströms bord på UD.
 
Det lär väl också vara högst troligt att ekonomiska sanktioner stör bilaterala relationer mer än att låta bli att förnya ett utgående avtal.

Det är förvisso alltid svårt att mäta grader i helvetet. Är Rysslands antihomolagar värre än Saudi-Arabiens dödsstraff för homosexuella? Är Putins mediemakt värre än Saudi-Arabiens pisk- och fängelsestraff för bloggare? Är Rysslands stöd till de ukrainska separatisterna värre än Saudi-Arabiens stöd till IS? Är Rysslands annektering av Krim värre än saudiska trupper som sätts in mot oppositionella i Bahrain?

 Dessutom, det där med ”omfattande marknad för svensk export”, som Bildt bekymrade sig över när det gäller Saudi-Arabien, kan enligt Kommerskollegiums siffror översättas till 1 % av den totala svenska exporten under första halvåret 2014. Motsvarande siffra för Ryssland är 2 % av den totala exporten.

Så vilken kritik det är som mest skadar Sverige när det gäller exportmöjligheter kan man ju fundera över.

Men – slutligen - ska vi alls fundera över det egentligen? 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar