onsdag 1 augusti 2012

Gammal kärnkraft ska bli som ny


Nu ansöker Vattenfall om att få bygga en ny kärnkraftsreaktor. Regeringens energiuppgörelse från 2009 öppnar upp för den möjligheten. 

Det öppnar också upp en gammal kärnkraftsdebatt. Det är i och för sig bra. Våra språkrör i Miljöpartiet och Vänsterns Sjöstedt har förklarat sig vägra delta i en regering som bygger kärnkraft. Sossarnas Löfven muttrar måhända på sin kammare och drömmer om egen majoritet i nästa val. Mönstret känns igen från centerledaren Fälldins 70-tal då han sprattlade desperat för att rädda sin och partiets heder i kärnkraftsfrågan vilket slutade med att han tvingades spräcka en regeringsbildning. 

Alliansregeringen vägrar öppna vägen för en bred överenskommelse med ett ansvarsfullt långsiktigt energipolitiskt mål. De har sagt sitt i.o.m. den egna energiöverenskommelsen från 2009 menar de. Åtminstone enligt Moderaternas näringspolitiska talesperson Jessica Polfjärd.
- Det är inte aktuellt. Det vi sagt i energiöverenskommelsen är det man har att förhålla sig till, säger hon till SvD idag.

Vad innebär då denna överenskommelse? Jo, de befintliga reaktorerna får ersättas med nya men ägarna får inga statliga bidrag och förväntas stå för eventuella skadestånd i högre grad än tidigare. Marknadskrafter ska sköta energipolitiken.

Det brukar ju heta så. Ungefär som för banksektorn. Marknadskrafterna får råda så länge allt går bra och vinsterna rullar in. När allt går åt fanders kommer de gråtande till statens famn och söker tröst. Vilket de då kommer att få eftersom motsatsen skulle innebära en samhällsfara. 

Kärnkraft är nämligen en alltför allvarlig hantering för att lämnas i marknadens skakiga händer. Säkerheten är förstås en av de aspekter som tummas på när vinsterna ska maximeras. Skadorna, om katastrofen inträffar, vet bolagen säkerligen om att de aldrig kan ersätta och att staten därför ändå kommer att stå för kalaset. Ungefär som banker numera resonerar. I trygg förvissning om detta faktum tas allt större risker. Vissa skador går dock aldrig att riktigt ersätta. Spåren från Fukushima och Tjernobyl förskräcker. 

Det är emellertid intressant att notera hur allianspartierna när man kommer ned till kommunal nivå har en helt annan riskmedvetenhet när det gäller kärnkraften och dess bihanteringar, som exempelvis uranbrytning. Tidigare i somras gick ett antal kommunalpolitiker (S, C och M) ut på SvD Brännpunkt och förklarade att uranbrytning hotar att förstöra deras bygder. De hotade med att använda sin kommunala vetorätt mot uranbrytning. 

”Ingen vill investera i bygder som riskerar att bli obeboeliga”, utropar undertecknarna.

När diskussionen förs närmare de människor som berörs blir kärnkraften och dess sidohanteringar alltid mycket mer obehagligt påträngande. Då förefaller regeringens energipolitiska laissez-faire alltid mycket mer verklighetsfrämmande och distanserad. 

Det är ju här och nu framtiden utstakas och att lämna över det ansvaret till marknadskrafterna känns minst sagt otryggt. För att inte säga samhällsfarligt.


För dem som inte minns Fälldin eller kanske inte ens vet vem han var finns här ett litet guldkorn ur arkivet:







Andra bloggare om ny kärnkraft:
















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar