lördag 28 juli 2012

OS-inmarsch igår – protestmarsch idag


OS-invigningen är över och spelen kan börja. Storslaget, magnifikt, humoristiskt – jodå. Överdådigt och påkostat. Absolut, man förstår att kostnaden för spelen beräknas bli 10 gånger så hög som den planerade. Eller, ska man kanske säga, den som marknadsfördes vid ansökan? För att lugna kritiker kan tänkas eller möjligen optimistiskt önsketänkande. 

Som konstrast till den glada inmarschen av OS-deltagare på arenan igår marscherar idag en säkert lite argare samling från Mile End Park till Wennington Green för att markera sitt missnöje med stadens OS-arrangemang och hantering av London-bornas kritik av dem. CON (Counter Olympics Network) arrangerar. En rörelse som kanaliserar detta missnöje.

Säkerligen är det många som genast tänker; “glädjedödare”. Det ska inte heller underskattas betydelsen av stora festarrangemang och symboliska gränsöverskridande vänskapliga sammankomster som ett OS ju är tänkt att vara och i bästa fall kan innebära. Ingen vill väl förstöra en fest? Men det kan vara lätt för en utomstående att glömma bort att de boende i staden London fått och får göra stora uppoffringar både praktiskt och ekonomiskt, såväl före som under och inte minst efter spelen. Finansieringen av spelen sägs till 98 % hamna på det offentligas ansvar. De lever kvar i den eftertänksamma vardagens kranka blekhet när festdeltagarna har åkt hem.

Det mest störande, enligt min mening, är kanske ändå den kringskurna friheten för de lokala boende och företagen. Privatiseringen av offentliga ytor, sponsorstyrningen av yttrandefriheten, rörelsefriheten och till och med människors klädsel och censuren av kritik mot spelen som råder under dess genomförande. Dagens protestmarsch har exempelvis omväxlande förbjudits, omdirigerats och belagts med restriktioner avseende mötestalen. 

För är det något som ett OS är tänkt att vara så är det väl inkluderande. Det borde gälla även, eller i synnerhet, de som bor, lever och verkar på den plats där evenemangen går av stapeln. Det känns tvärtemot som att dessa inte ens har blivit inbjudna till festen.


1 kommentar:

  1. Tack för kommentar på min blogg , var tyvärr bortrest i 2 dagar därav att din kommentar ej lades ut.

    SvaraRadera