lördag 21 juli 2012

Bulgariska bärplockare - en upprörande historia

Det har varit stor fokus på en grupp bulgariska bärplockare som huserar i Upplandsskogarna. Folk är upprörda har det rapporterats. Frågan är vad som upprör mest?

Globaliseringens effekter?
I flera års tid har bär plockats av människor från länder där lönenivån vida understiger den svenska. Det är så vi i västvärlden brukar gå till väga för att få billiga varor och företagen sina höga vinster. Det är lite mindre vanligt kanske att vi behöver se de underbetalda människorna i ansiktet och få en glimt av hur de lever.
Välkommen till den globaliserade arbetsdelningen!

EU-medlemskapets effekter?
Indignerade LO-röster hörs om att företag satt i system att ta hit EU-medborgare för att plocka deras bär. De omfattas inte av samma restriktioner som icke EU-medborgare. När vi gick med i EU var den fria rörligheten för människor ett av de stora argumenten för medlemskap. Det är tydligt att denna frihet uppskattas väldigt selektivt. Välkommen till EU!

De usla levnadsvillkoren för bärplockarna?
Bulgarerna själva tycks förvisso ta det med ganska gott jämnmod att leva i tält på något som ser ut som ett kalhygge. Inga större krav på hjälp från utomstående verkar resas. Men det tycks störa omgivningen desto mer. Så vad göra? Sätta press på företagen att ordna åtminstone de sanitära förhållandena? Nej, det blir stormöten med lokala politiker om att "göra något" och polisen får ta emot samtal från folk som är upprörda över att någon rotat i deras soptunna.

"En kulturkrock", säger en polisman som intervjuas på TV-nyheterna. Kanske är det största problemet ortsbornas inställning till främmande människor? De vågar inte gå ut eller resa bort, säger många. Den grövsta "brottsligheten" som rapporterats från dessa bärplockare är rotande efter mat i soptunnor och uträttande av behov på allmänna platser. En effekt av toalettbristen alltså. Däremot har tydligen bulgarerna utsatts för hot av svenska ungdomar som försökt skrämma dem ute i skogen. Värden som empati och solidaritet står allt lägre i kurs. Det är en ganska sorglig historia egentligen.

En artikel i dagens DN (21/7) om hetsen mot en grupp romer i Norge visar slående likheter med reaktionen mot dessa bärbulgarer. Främlingshatet gror trots att inte ett år har förflutit sedan Behring Breivik visade prov på dess mest extrema uttryck. Jens Stoltenberg får återigen träda fram för att påminna norrmännen om värden som öppenhet och tolerans. Kanske är det dags för Fredrik Reinfeldt att göra något liknande?

1 kommentar:

 1. Hyffsad analys. Jo da - välkommen till EU.

  Det som stör mig mest är egentligen inte att de kommer hit och att det finns puckon som bussar dem hit - utan att om man påpekar problem - tja då är man rasist eller nått.

  Precis som du säger - de har inte krävt att Sverige skall hjälpa dem. De är här för att plocka bär. De skiter i Sverige - och tyvärr i skogen.

  Och ordningsamma som vi är så fixar vi toaletter. Något som de som arrangerat plockningen redan borde ha fixat. Och de borde också ansökt om tillstånd.

  Personligen tycker jag att de som ojjar och ömmar för dessa stackars romer skall bjuda in dem att bo på sina villatomter eller lägenheter. Det vore väl fint?

  SvaraRadera