onsdag 18 juli 2012

OS i London - för freden?

London rustar för krig! Över 40.000 soldater, vakter och poliser, hangarfartyg på Themsen och luftvärnsmissiler på taken vittnar om en mobilisering som Storbritannien inte upplevt sedan förra världskriget. Det lär visst vara ett idrottsevenemang på gång, Olympiska Spelen.

Spelens organisatör IOK:s roll och uppgift lär, enligt egen uppgift, bland annat vara att, i samarbete med offentliga och privata organisationer och myndigheter, se till att idrotten tjänar mänskligheten och därmed främjar freden. Det är lite svårt att tro när man läser om förberedelserna inför evenemanget och beklämmande om det är så att detta främjande av freden inte kan ske utan att mobilisera en mindre armé.
Med en säkerhetsbudget på minst 6 miljarder kronor måste det ifrågasättas huruvida det är förenligt med OS-idealen, förutom att det dessutom strider mot all förnuft.

OS har blivit ett monster som slukar städer. De höga idealen och de stora förhoppningarna hos arrangörsstädernas politiska etablissemang till trots visar sig gång på gång arrangemangen avge en fadd eftersmak hos värdstädernas befolkningar. Kapprustningstendensen för varje OS haussar upp evenemanget till hysteriska proportioner som inte är hälsosamt varken ekonomiskt, ekologiskt eller socialt.

Jag kommer i ett antal inlägg framöver försöka belysa exempel på hur detta yttrar sig i London där sommar-OS strax brakar igång. Den som är nyfiken får hålla utkik här de närmaste dagarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar