fredag 24 februari 2012

Nattklubbsdrottning hellre än regerande drottning

Klang och jubel! En ”lillsessa” kom till världen och hela landet engagerar sig i namnvalet. Jo, de senaste dygnen visar väl att svenska folket gillar sin monarki (?). Det är ju alltid fantastiskt när ett liv blir till men just den här lilla flickans tillblivelse har förstås dragit till sig extra uppmärksamhet.

Det finns starka skäl till det förstås för hon är mycket speciell på åtminstone ett par sätt. Hon är en av få i landet som inte kan välja sin religion t.ex. Hon kan inte heller välja sitt yrke. Åtminstone inte från den dagen hennes mamma faller ifrån. Då är det slut på eventuella karriärer eller andra alternativa livsplaner. Successionsordningen måste följas. Den tillhör ju grundlagen.

En del tycker inte heller att hon ens ska få heta vad som helst. ”Estelle låter som en nattklubbsdrottning”, konstaterar historikern Herman Lindqvist sippt.

Må det, säger jag. Hellre, om hon nu själv vill, att hon blir nattklubbsdrottning än tvingas in i en institution som härstammar från feodalväldets mörkaste tidevarv. Det bör vara dags att befria de sista representanterna för denna arvsordning. Låt Estelle växa upp och bli vuxen som en fri kvinna och välja sitt namn, sin religion och sitt yrke som alla andra.

Motsatsen brukar ju kallas förtryck. Det vill vi väl inte ställa oss bakom... eller?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar