Nu är väl Sverige snart med i europakten. Det är inte många (ens någon?) som har sett ett färdigt förslag och vet vad den egentligen innebär. Men jag är säker på att regeringen menar att det är en väldigt, väldigt liten risk Sverige tar genom att gå med.
Säkert är att vi ska låna ut en väldigt, väldigt, väldigt massa pengar till krisande euroländer och till nästan ingen ränta alls. Och att det är väldigt, väldigt, väldigt, väldigt liten risk att det går snett. Enligt Anders Borg alltså.
Det är ju ett argument som kommer igen med jämna mellanrum och som jag själv brukar tolka som motsatsen. Så fort någon säger att det är väldigt liten risk med något som ingen egentligen vet så mycket om finns det anledning att spetsa öronen.
Hur många gånger har vi inte fått höra hur liten risken är med kärnkraft? När katastrofen ändå infinner sig brukar det heta att det var så osannolikt att det inte kunnat förutses, det som hände.
Tage Danielsson slog huvudet på spiken många gånger, men kanske framför allt när det gällde det där med sannolikhetskalkyler.
I samband med folkomröstningen om EMU var ja-sidan full av försäkringar om att varningarna för europrojektet var överdrivna och att sannolikheten att det skulle kunna gå snett var väldigt, väldigt liten. För att använda Danielssons ord kan man säga att sannolikheten ökat väldigt, väldigt mycket.
Varningsflaggan är härmed hissad för europakten som skulle kunna föra in Sverige i det EMU-projekt vi röstat nej till och klokt nog hållit oss utanför. Det finns all anledning att tro att risken för att det går snett kan vara väldigt, väldigt, väldigt, väldigt, väldigt stor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar