måndag 21 oktober 2013

Özz Nujen, du hade behövts på Moderatstämman också!Kom just hem från en förlängd weekend i Norge. En diskussion som uppstod med ett par norrmän handlade om det som de upplevde som ett förfärligt problem i Oslo, nämligen tiggande romer. Enligt deras utsago kom dessa tiggare i busslaster och spred ut sig på strategiska ställen där de förvandlades från pigga och raska till sjuka, trötta och hjälplösa. Det var helt säkert en organiserad verksamhet, tyckte de jag talade med. Jag försökte påpeka att det kanske inte var någon vidare munter verksamhet att sitta i ett svinkallt Oslo dagarna i ända bara för att få ihop några kronor i timmen. De som ändå valt denna desperata inkomstkälla är givetvis människor som har det svårt. Alldeles oavsett hur de tar sig upp till Norden och huruvida de fått hjälp med transporten hit etc etc. Jag fick inget vidare gehör för mina invändningar.

Intressant då att vid hemkomsten till Sverige notera hur Özz Nujen hamnat i diskussion med Jens Stoltenberg i talk-showprogrammet Skavlan som i fredags sändes både i Sverige och Norge. Dock inte exakt samma program eftersom norska televisionen NRK tyckte att Nujens åsikter var något de norska tittarna inte skulle behöva lyssna till. Nujen ställde bland annat en berättigad fråga till Stoltenberg om vad som var rasism om inte Fremskrittspartiets och Höyres förslag om massdeportation av romer var rasism? 

Någon censur tycker dock inte NRK att det handlar om utan försvarar sig med att Fremskrittspartiet och Höyre inte var närvarande för att bemöta Nujens åsikter. Vi får förmoda att Skavlans show kommer att bli en tämligen andefattig tillställning i norska sändningar framöver om gästerna endast får prata om andra närvarande gäster.Vad säger för övrigt Stina Lundberg Dabrowski (Publicistklubben) och Janne Josefsson? Kanske behövs en ny debatt om vad man får säga och inte säga?


Ungefär samtidigt som NRK censurerade Skavlan har Moderaterna haft partistämma och talat om romer de också. Justitieminister Beatrice Ask påstod där att tiggeriet sker i organiserad form och vann gehör för partistyrelsens förslag att kriminalisera tiggeri. På den efterföljande presskonferensen kunde hon inte peka på de faktauppgifter som skulle styrka hennes påstående om det organiserade tiggeriet. Detta skriver Thomas Hammarberg skarpt om på sin blogg, som härmed rekommenderas.


Den här skrönan om det organiserade tiggeriet lever alltså och frodas ända upp i regeringar där högt utbildade personer hjälper till att sprida den och göra den till odiskutabel sanning. Ungefär som det i många decennier (än idag) frodades en uppfattning om att romer skulle vara stora fastighetsägare i Göteborg (?!) eller bröt upp parketten i lägenheten för att odla potatis. Det sistnämnda var en skröna som fanns i olika versioner (romer, turkar etc).

Moderaternas kriminaliserande av tiggeri ingår väl hur som helst i strategin att minska utanförskapet genom att radera de  utanförstående. Det vill säga att göra sjuka till simulanter, arbetslösa till arbetsskygga och tiggare till kriminella. Vill man inte ta parti för de svaga i samhället är det ju lämpligt att hävda att de inte finns.

Özz Nujen; det är smärtsamt tydligt att du behövs i debatten både i Norge och Sverige!!
 

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar