tisdag 22 oktober 2013

Det luktar inte bra, NRK!Klippningen av den norska versionen av senaste Skavlan har blivit en ”snackis”. NRK valde att klippa bort 70-80 sekunder av programmet där komikern Özz Nujen ställde förre norske statsministern Jens Stoltenberg mot väggen och undrade vad som var rasism om inte åsikten att massdeportera romer var rasism?

NRK försvarar sig med att den här typen av program alltid klipps och att Özz Nujen minsann fick framföra sina åsikter ändå och sa saker som inte var mindre känsliga än det som klipptes bort. Se exempelvis inslag 17-19 av nyhetsprogrammet Dagsrevyen från igår.


I svenska Kulturnyheterna igår sades det däremot att Skavlan 99 gånger av 100 ser exakt likadana ut i Sverige och Norge. Vet inte vad som är sant men om nu Özz Nujen fick säga saker som var mer känsliga varför då klippa bort just dessa 70-80 sekunder?

Jo, ett skäl skulle vara det juridiska. Fremskrittspartiet (FrP) och Höyre fanns inte där för att försvara sig mot Özz Nujens påståenden skulle vara främsta orsaken. Kan inte säga att jag känner till den norska juridiken särskilt väl men nog förefaller detta argument också lite märkligt? 

Det Özz Nujen ”beskyllde” FrP och Höyre för var att de vill tvångsdeportera romer. Något som framkom i exempelvis en intervju med NRK i somras då ledaren för FrP, Siv Jensen, menade att romer står bara vill försörjda av Norge och ägnar sig åt kriminalitet och avslutade med; ”Nog är nog, sätt in bussar, skicka ut dem”.


Vid en partiledarutfrågning som sändes i NRK under valkampanjen sa hon också att invandrare har plikter och ”väldigt många som kommer till Norge bidrar icke och det vill vi göra något med (sv/åt)”.
 
Inga romer eller invandrare fanns där för att ”försvara sig” mot påståendena. NRK:s juridiska överväganden har måhända skärpts?

Påståendet att FrP och Höyre vill massdeportera romer är alltså helt okontroversiellt och väl dokumenterat av NRK själva. De vill ju det och är helt öppna med åsikten. Det kontroversiella måste således vara att likställa detta med rasism. Där har uppenbarligen den norska offentliga debatten förändrats och kanske förklarar att de två utpekade partierna nu bildat regering efter segervalet för några veckor sedan. En svensk komiker som får in ett verbalt knock-outslag på Jens Stoltenberg och får applåder från publiken blir istället i den norska versionen en statsmannalik Stoltenberg-förklaring om vad rasism är, avslutat med de applåder som i verkligheten och den svenska versionen tillföll Özz Nujen.

Det luktar inte bra, NRK.
 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar