onsdag 22 augusti 2012

Börsen är död – dags att begrava den?


-Börsen är död!
Kommentaren kom från min äldste bror när han för ungefär tio år sedan kom hem från Luxemburg och ett jobb som aktiehandlare. Vi hade då en diskussion om börsen och jag föreslog att den kanske inte ens behövs. Att det finns andra sätt att tillföra kapital till företag och att aktiemarknaden alltmer blivit ett medel för att ackumulera kapital för privatpersoner snarare än detta med kapitaltillskott till företag. Han höll inte riktigt med.

Kanske var frågan för tidigt väckt? Men nu noterar jag med stigande intresse en attitydförändring hos ekonomiska bedömare som är värd att uppmärksamma. Om de nu inte dödförklarar börsen så börjar de åtminstone sjukskriva den.

SvD:s Torbjörn Isacson menar, i artikeln som refereras ovan, att börsen dessutom inte fungerar särskilt väl för något av dessa två syften. Den har blivit ett självgående system med robothandel och testosteronstinna ungtuppar som försöker överträffa varandra i smarta klipp men som har mindre kunskap om vad de sysslar med än de låtsas om.

 Jag har skrivit om det tidigare och det finns anledning att återkomma till det, eftersom det nu blir allt vanligare med bekymrade och oroade kommentarer (från helt andra håll än vänsterpolitikers) som handlar om irrationaliteten och nyckfullheten på finansmarknaderna.

Det kunde i alla fall vara välgörande med en debatt om vad vi ska ha börsen till. Det kanske skulle kunna räta ut en del frågetecken och klargöra positioner vilket, om inte annat, kunde vara välgörande för den politiska ekonomiska debatten i stort. Framför allt eftersom i stort sett alla svenska medborgare är aktieägare, vare sig vi vill eller inte.

Ett sätt att svara på denna fråga kan man få på Nasdaq-OMX hemsida som framhåller att börserna bidrar till effektiv resursfördelning

”Med det menar man att de pengar som finns i samhället på ett snabbt och smidigt sätt går till dem som har bäst användning för dem”

Jojo, det är ju en teori. Jag tror inte alla håller med. Inte ens de vanligen så marknadsekonomivänliga bedömarna alltså.  
Intressanta bloggkommentarer om börsen:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar