onsdag 7 augusti 2013

Vårdskandaler och konkurser – konkurrensens offerskörd och chockade politiker



Återigen tornar en vårdskandal upp sig. En man sitter inlåst i en liten skrubb utan handtag på insidan och endast en madrass på golvet. Interner i våra fängelser har en lyxtillvaro i jämförelse. Förfärligt naturligtvis. Men det är ju inte första gången vi hör om dylika saker numera. Aleris som driver vårdhemmet har flera anmälningar på sig och fler lär det väl bli inom den här sektorn.


Tidigare i somras konstaterade vi att JB Education gått i konkurs och lämnat tusentals elever i en osäker sits om var höstens termin ska inledas för deras räkning. En reporter ställde i gårdagens Rapport frågan till riskkapitalbolagets ansvarige om de inte har en ”moralisk skyldighet” att driva skolorna vidare. Det där har vi också hört förut. Jag har aldrig förstått var i hela friden journalister och politiker har fått den idén ifrån? I stort sett den enda moraliska skyldigheten ett riskkapitalbolag har är att leverera utdelning till sina ägare. 


Det tycks ta ett tag innan detta önsketänkande (liknande det jag skrev om häromdagen) upphör så vi lär få uppleva fler vårdskandaler och skolkonkurser och andra konsekvenser av det system som byggts upp av konkurrens och marknader för vår offentliga service. Det är incitamenten detta system skapar att kapa kostnader och de styrmetoder som finns som bara ser att produktiviteten är god när personaltätheten minskar exempelvis som ger korrupta effekter.


Så själv tappar jag hakan av helt andra anledningar. Reportrars och politikers övertygelse om riskkapitalbolagens ridderliga moral och heder. Eller att Ibrahim Baylan hävdar att allt är ett ”resultat av 20 års borgerlig politik” och att systemet inte håller trots att Socialdemokraterna just tagit beslut om att inte förändra systemet. Eller Jan Björklunds redogörelse i Rapport för hur riskkapitalbolag fungerar. Så här säger han:
– De flesta är olämpliga som ägare. Många har en affärsidé som går ut på att under en kort tid äga en verksamhet för att sedan sälja för vinst. Men en skola är ingen "drive-through-verksamhet", säger han.
Det ska han (liksom sossarna) åtgärda genom hårdare kontroll. Hur då, måste man undra? Även fortsättningsvis ska skolor få drivas i vinstsyfte, menar han samtidigt. Det vill säga grunden till problemen.


Så sätts några plåster på där det egentligen skulle behövts en rejäl operation.
 

 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar