söndag 25 oktober 2015

Vintern är på väg i Ukraina – och jag med den...

Snart far jag ned till Ukraina för att under fem månaders tid själv bilda mig en uppfattning om stämningsläget i landet. Jag kommer att försöka träffa så mycket olika människor som möjligt under min vistelse och lär skriva en hel del på min blogg (Hans lilla gröna) om mina möten och vad som händer. Om en dryg vecka bär det av. Till den ukrainska vintern.


Vintern på väg till Ukraina och med den risken för nya uppror, menar Foreign Policy. Kanske är farhågorna överdrivna? Kanske är folk i allmänhet trötta på våld och vapen? Drömmarna om ett bättre liv, ett normalt liv, är sannolikt starkare hos folk i allmänhet än stridslystenheten och krigslusten. Det är en av de saker jag ska försöka få svar på under min tid i landet. 

Det går dock inte att bortse ifrån de högerextremas och ultranationellas krigshets och upprorsretorik. De som gick i spetsen för Euromajdans självförsvarsenheter går nu i spetsen för de ukrainska styrkorna i öst. När lugnet har infunnit sig någorlunda där och regeringen i Kiev gör vissa försök att följa Minsk-uppgörelsen, med utökad självständighet för regioner exempelvis, så vänder sig vreden och upprorsretoriken mot den egna regeringen i allt högre grad än mot Ryssland och separatisterna i Donetsk och Luhansk. Den stora folkmajoritetens önskan om fred och normalisering kan snabbt förbytas i konfrontation och krav på ställningstagande för eller emot den sittande regeringen och presidenten. Då kan ett nytt Majdan-uppror bli arenan där de ultranationalistiska krafterna ånyo kan få visa framfötterna och framstå som folkets hjältar. Det vore skadligt för Ukrainas utveckling såväl politiskt som socialt och gagnar knappast närmandet till EU samtidigt som det skulle provocera Ryssland än mer.

Just idag är det emellertid lokala val i Ukraina. Något som passerat i stort sett obemärkt i svenska media. Kandidater slåss om att bli borgmästare i städerna eller om poster i städernas råd och i regionråden (oblast). Kampanjerna har, enligt Kyiv Post, varit smutsigare än någonsin, vilket säger en hel del när det gäller Ukraina. Smutskastning av motkandidater har varit en vanlig kampanjmetod från alla politiska partier. Rykten och lögner sprids om motkandidater och svartmålningen balanserar ibland på gränsen till ärekränkning. Spinndoktorer rekryteras av framför allt affärsmän som vill säkra sina politiska intressen, som oligarken Ihor Kolomoisky som i våras fick sparken (offentligt i tv av president Poroshenko) från borgmästarposten i Dnipropetrovsk, men nu ställer upp för val i samma stad igen.Den här bilden bekräftas också i en artikel i the Guardian i vilken det också framgår att kampanjerna för det mesta har ett nationellt perspektiv istället för det lokala perspektiv som borde vara viktigast när det är lokala val. Angrepp mot president Poroshenko är vanliga och använder populistiskt folkets missnöje med oligarkväldet och korruptionen. Ett flagrant sådant exempel är Gennady Korban som är kandidat för partiet Dill i Kiev. Ett parti som bedyrar att de vill avskaffa oligarkin samtidigt som deras kandidat i huvudstaden är en av de rikaste oligarkerna i landet och en gammal affärskontakt till ovan nämnde Kolomoisky.

Frågan är om folket i landet möjligen har bättre uppmärksamhet på den här typen av populism efter Euromajdan och lyfter fram andra kandidater än oligarkerna eller om de kanske reagerar med uppgivenhet och stannar på sofflocket? Ungefär hälften sägs, enligt undersökningar, vara av uppfattningen att lokalvalen inte förändrar något alls.

En annan fråga som också ställts av Kyiv Post är om folket förstår hur valet går till? Enligt en undersökning har ungefär en tredjedel av väljarna bestämt sig för en kandidat att rösta på medan bara en femtedel riktigt vet hur röstningsproceduren går till. En liten TT-notis idag berättar också om att lokalvalet i Mariupol är inställt (själv gissar jag att det är uppskjutet men inställt är ordet) eftersom det inte fanns tillräckligt med valsedlar. Det är inte lätt att rösta i Ukraina.

Vi får väl se imorgon hur många som till slut kommit underfund med procedurer och valsedlar och vilken makt oligarkerna kommer att ges i fortsättningen.

3 kommentarer:

 1. Otroligt, ett helt fantastiskt "projekt" du ger dig in. Blir oerhört spännande att läsa dig.
  Hoppas din Ukraina-bevakning ges plats också i andra medier.

  SvaraRadera
 2. Tack Gunnar. Vi får väl se. Intresset för Ukraina verkar ha svalnat betydligt nu när läget i öst är lugnare. Men här på bloggen lär det bli ett och annat inlägg räknar jag med.

  SvaraRadera
 3. Njaa, jag tror läget är det rätta, tror många vill veta vad som hänt och vad som händer när vi har lite perspektiv på skeendet. Jag tog mig också friheten att kontakta en tidskrift och tipsa om din resa.

  SvaraRadera